رضاقلی خان هدایت
»
تذکرهٔ ریاض العارفین
»
فردوس در شرح احوال متأخرین و معاصرین
»
بخش ۵۴ - معطّر کرمانی علیه الرحمه
و هُوَ مولانا محمد مهدی بن محمد شفیع. نسبتش به شیخ محمود شبستری پیوسته. أباً عن جد از ارباب قلم بودهاند. خود از تلامذهٔ جناب زبدة العارفین میرزا محمد تقی کرمانی است. بالاخره اجازه از میرزا محمد حسین ملقب به رونق علی شاه گرفته در خدمت جناب میرزای مذکور به اعلی مدارج فقر و فناء ترقی فرموده. گویند جذبهٔ وی بر سلوک غلبه داشته. غرض، آخرالامر به حکم سلطانی وی را از کرمان به دارالخلافه بردند و اهل عناد سعایت کردند تا مورد قهر سلطانی شده بعد از هفتهای فوت و در امامزاده ناصرالدین مدفون شد. فی شهور سنهٔ ۱۲۱۷. این رباعی از اوست:
زنهار دلا به دهر مایل نشوی
وز حق نشوی نفور و باطل نشوی
در عالم بی وفا که خوابست و خیال
یک لحظه ز ذکر دوست غافل نشوی
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مولانا محمد مهدی بن محمد شفیع از نسل اهل قلم و شاگرد میرزا محمد تقی کرمانی است. او پس از دریافت اجازه از میرزا محمد حسین رونق علی شاه، به اوج درجات عرفانی رسیده است. به دلیل توطئههایی که بر علیه او شده، به دارالخلافه منتقل و در آنجا مورد قهر سلطانی قرار گرفت و پس از یک هفته فوت کرد. او در امامزاده ناصرالدین دفن شده و در سال ۱۲۱۷ هجری قمری وفات یافته است. یکی از رباعیهای او توصیه به غفلت نکردن از ذکر دوست در دنیای ناپایدار است.
هوش مصنوعی: مولانا محمد مهدی بن محمد شفیع، نسبتی به شیخ محمود شبستری دارد و از خانوادهای است که همواره به کار نویسندگی مشغول بودهاند. او یکی از شاگردان بزرگ عرفان، میرزا محمد تقی کرمانی، بوده و موفق شده است تا از میرزا محمد حسین معروف به رونق علی شاه اجازه بگیرد. در خدمت این استاد، به درجات بالای عرفان و فنا دست یافت. گفته میشود که جذبه و کشش او بر سیر و سلوک عرفانیاش غلبه داشته است. در نهایت، به دستور پادشاه از کرمان به پایتخت منتقل شد و برخی افراد حسود باعث شدند که مورد خشم پادشاه قرار گیرد و پس از یک هفته درگذشت و در آرامگاه امامزاده ناصرالدین به خاک سپرده شد، در سال ۱۲۱۷. این رباعی نیز از اوست:
هوش مصنوعی: دل نکن از دنیای ناامید و فریب، و از حق دور نشو و به باطل نپیوند.
هوش مصنوعی: در دنیای فریبندهای که پر از خواب و خیال است، هرگز از یاد دوست غافل نشوید، حتی برای یک لحظه.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.