بخش ۴۷ - کوثر هندوستانی
از اعاظم مشایخ سلسلهٔ علیهٔ شطاریّه است که به واسطهٔ جناب سلطان العارفین ابایزید بسطامی از حضرت امام الصامت و الناطق جعفر بن محمدالصادقؑناشی شده. غرض، جناب شاه کوثر از موطن خود مسافرت کرده و روی به سیاحت ملک ایران آورده. به زیارت عتبات عالیات عرش درجات مشرف شده. در آن ولا و سایر ولایات به تربیت طالبان راه طریقت اشتغال داشت. گویند جناب آقا محمد شیرازی قبل از دریافت خدمت جناب سید قطب الدین محمد شیرازی مرشد خود به خدمت آن جناب رسیده و از او ملتمس ذکری گردیده و بعد از ارادت جناب سید نیز گاهی مشغول بدان میشده. غرض، از اکابر اهل حال متأخرین بوده و از آن جناب است:
یک نشانِ خوشدلی عشاق را
از دو عالم رنج ما رنجیدن است
بر حق آگاهی دلیل عارفان
بی خبر از خویشتن گردیدن است
حبذا ملک قناعت که به مسکینانش
نتوان گفت که اسکندر و دارایی بود
حق حق بینی و حق دانی و حق گویی من
چشم بینا دل دانا لب گویایی بود
رباعی
کوثر چه خوش است عیش تنها کردن
در بسته به روی غیر و دل وا کردن
آموختهام ز مردم دیدهٔ خویش
در خانه نشسته سیر دنیا کردن
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: جناب آقا محمد شیرازی از مشایخ بزرگ سلسله شطاریه است که به واسطه ابایزید بسطامی به حضرت جعفر بن محمد الصادق متصل میشود. او برای زیارت عتبات عالیات و تربیت طالبان طریقت به ایران سفر کرده است. آقا محمد شیرازی قبل از رسیدن به خدمت مرشد خود، جناب سید قطب الدین محمد شیرازی، از او ذکری درخواست کرده و سپس تحت آموزش او نیز قرار گرفته است. او از اهل حال و عارفان متاخر است و در آثارش به مفاهیم عمیق عشق، قناعت و حقجویی اشاره میکند. اشعاری از او بر اهمیت خلوت و دوری از دنیا و دل سپردن به حق تصریح دارد.
هوش مصنوعی: این شخص از بزرگان مشایخ سلسله شطاریه است که ارتباطی با ابویزید بسطامی و امام جعفر صادق دارد. وی به عنوان شاه کوثر از زادگاه خود به سفر به ایران رفته و از عتبات عالیه زیارت کرده است. در این سفر و در دیگر مناطق مشغول تربیت جویندگان طریقت بوده است. گفته میشود که آقا محمد شیرازی قبل از اینکه به خدمت استاد خود، سید قطبالدین محمد شیرازی، برسد، از او درخواست ذکر کرده و بعد از ارادت به سید، گاهی به آن پرداخت. این فرد از بزرگان اهل حال در زمانه خود بوده و از دیگران متمایز است.
هوش مصنوعی: عشاق با خوشحالی و شادی خود، با وجود تمام رنجها و سختیهایی که از دو دنیا میکشند، نشان میدهند که تا چه اندازه به عشقشان اهمیت میدهند.
هوش مصنوعی: آگاهی از حقیقت، نشانهای از عرفانی است که کسانی که از خودشان غافلهستند، به آن دست مییابند.
هوش مصنوعی: آه، چه خوب است که قناعت مانند یک پادشاه است؛ چرا که نمیتوان به نیازمندان گفت که اسکندر و ثروت داشته است.
هوش مصنوعی: اگر حقیقت را ببینی و بشناسی، و دربارهاش بگویی، من چشمی بینا، دلی آگاه و لبی سخنگو دارم.
هوش مصنوعی: آب کوثر چقدر لذتبخش است، وقتی که تنها باشیم، درهای قلب را به روی دیگران ببندیم و دل خود را برای خود باز کنیم.
هوش مصنوعی: آموختهام که حتی از دور هم میتوانم به تماشای دنیا بپردازم و از زندگی دیگران باخبر شوم، حتی اگر در خانه باشم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.