قالَ اللّهُ تَعالیٰ وَیَْؤثِروُنَ عَلی اَنْفُسِهمْ وَلَوْ کانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ.
گفته اند بر خویشتن ایثار کردند از آزادگی ایشان از آنچه بیرون آمدند از آن و ایثار کردن بدان.
ابن عبّاس رَضِیَ اللّهُ عَنْهُ گوید که پیغامبر صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ گفت کفایت بود یکی از شما را، آن قدر که قناعت بود بدان نفس او را، و بازگشت شما با چهار رش و بدستی جای خواهد بودن، و بازگردد کار همه بآخرت.
و آزادگی آن بود که مرد از بندگی همه آفریدها بیرون آید و هرچه دون خدایست عَزَّوَجَلَّ آنرا در دل وی راه نبود و علامت درستی آن برخاستن تمیز بود از دل او میان چیزها و خطر شریف و وضیع از اعراض دنیا نزدیک او یکسان بود، چنانک حارثه گفت پیغامبر را صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ تن خویش از دنیا بازداشتم، زر و خاک نزدیک من برابرست.
از استاد ابوعلی شنیدم که گفت هر که اندر دنیا آید و ازان حُرّ بود از دنیا بیرون شود و ازو حُرّ بود.
دُقّی حکایت کند از زقّاق که گفت هر که اندر دنیا آزاد بود، از بندگی او آزاد بود.
استاد امام رَحِمَهُ اللّهُ گوید حقیقت آزادی اندر کمال عبودیّت بود چون در عبودیّت صادق بود او را از بندگی اغیار آزادی دهند امّا اگر بنده پندارد که بنده را مسلّم بود که وقتی لگام بندگی از سر فرو کند و یک لحظه از حد فراتر شود از آنجا که امر و نهی است و وی مَمَیِّز است در دار تکلیف، آن از دین بیرون آمدنست، خداوندتعالی پیغامبر را گفت صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ وَاَعْبُدْ رَبَّکَ حَتَّی یَْأتِیَکَ الیَقینُ. مرا پرست تا وقت مرگ، میان مفسّران اجماعست که بیقین، اجل خواست و آنچه قوم اشارت کنند بدان از حرّیّت، آنست که بنده بدل در تحت بندگی هیچ چیز نشود از مخلوقات، نه از آنچه اندر دنیا است و نه از آنچه در آخرتست، دنیا را و هوا و آرزوی و خواست و حاجت و حظ را اندرو هیچ نصیب نباشد.
شبلی را گفتند ندانی که او رحمٰن است گفت دانم ولیکن تا رحمت وی بدانسته ام هرگز نخواسته ام تا بر من رحمت کند.
و مقام حرّیّت عزیز است.
از استاد ابوعلی شنیدم رَحِمَهُ اللّهُ که ابوالعبّاس سیّاری گفت اگر نماز روا بودی بی قرآن، بدین بیت روا بودی.
شعر:
اَتَمَنَّیٰعَلی الزَّمانِ مُحالاً
اَنْیَریٰمُقْلَتایَ طَلْعَةَ حُرٍّ
امّا اقاویل مشایخ اندر حرّیّت بسیار است.
حسین بن منصور گوید هر که آزادی خواهد بگو عبودیّت پیوسته گردان.
جُنَید را پرسیدند چگوئی اندر کسی که ویرا از دنیا هیچ نمانده بود مگر مقدار استخوانی خرما جنید گفت بندۀ مُکاتَب هنوز بنده بود مادام که درمی بر وی باقی بود.
ابوعمرو انماطی گوید از جنید شنیدم که گفت بحقیقت آزادی نرسید و از عبودیّت او بر تو چیزی باقی مانده بود.
بشر حافی گوید هر که خواهد که طعم آزادی بچشد بگو سرّ پاک گردان با خدای خویش.
حسین منصور گوید هر که مقامات بندگی برسد بتمامی، آزاد گردد از تعب عبودیّت، بندگی بجای می آرد بی رنج و مشقّت، و این مقام انبیا و صدّیقان بود، محمول بود هیچ رنج فرا دلش نرسد و اگرچه حکم شرع برو بود.
منصور فقیه مصری راست این بیت کی گفت.
شعر:
مابَقی فی النّاسِ حُرٌّ
لاٰوَلاٰفی الْجِنّ حُرٌّ
قَدْمَضیٰحُرُّ الْفَریَقیْنِ
فُحُلْو اُلْعَیْشِ مُرٌّ
و بدانک معظم حریّت اندر خدمت درویشان است.
از شیخ ابوعلی شنیدم که خداوندتعالی وحی فرستاد بداود عَلَیْهِ السَّلامُ که چون جویندۀ مرا بینی خادم او باش. و پیغامبر ما گفت صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ سَیِّدُ الْقَوْمِ خادِمُهُمْ.
یحیی بن معاذ گوید ابناء دنیا را خدمت، درم خریدگان کنند، و ابناءِ آخرت را خدمت احرار و ابرار کنند.
ابراهیم ادهم گوید حرّ گویم از دنیا بیرون شود پیش از آن که او را بیرون برند. ابراهیم گوید که صحبت مکن مگر با حُرّی کریم که شنود و نگوید.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به مفهوم ایثار و آزادی در زندگی انسانها پرداخته است. آیهای از قرآن نقل میشود که تأکید بر ایثار دارد و میگوید افراد باید خود را بر دیگران مقدم بدارند، حتی اگر خود نیازمند باشند. ابن عباس نیز به سخن پیامبر اشاره دارد که قناعت کافی است و در نهایت، امور به آخرت برمیگردد.
آزادی واقعی در این است که انسان از بندگی به غیر خدا رهایی یابد و دل او از هر چیزی جز خدا خالی باشد. در این راستا، اهمیت عبودیت و پرستش خدا به عنوان راهی به سوی آزادی بیان شده است. چندین جمله از عارفان و علما ذکر شده که تأکید بر این دارند که آزادی واقعی از طریق عبودیت کامل و صادقانه به دست میآید.
در نهایت، اشاره به اهمیت خدمت به دیگران و پرهیز از دنیا نیز بیان شده است. این متن به تفکر درونی دربارهی وضعیت روحی و معنوی انسانها و رابطهاشان با خدا و دیگران دعوت میکند.
هوش مصنوعی: خداوند متعال میفرماید: آنان (مؤمنان) بر دیگران ترجیح میدهند، حتی اگر خودشان نیازمند باشند.
هوش مصنوعی: گفتهاند که آنها از روی آزادگی از خود گذشت کردند و از آنچه که به آن وابسته بودند جدا شدند.
هوش مصنوعی: ابن عباس رضی الله عنه میگوید که پیامبر صل الله علیه و سلم فرمود: برای یکی از شما کافی است که به اندازهای که نیاز دارد قناعت کند، و در پایان کار شما به چهار نتیجه خوب خواهد انجامید، و در نهایت همه امور به آخرت بازخواهد گشت.
هوش مصنوعی: آزادگی به این معناست که انسان باید از وابستگی به همه مخلوقات آزاد شود و هیچ چیز غیر از خدا در دل او جایی نداشته باشد. علامت حقیقی این آزادی توانایی تمیز دادن بین حقایق و درک ارزشهای اخلاقی از یکدیگر است. نزد او، دنیا و چیزهای بیارزش باید به یک اندازه دیده شوند، همانطور که حارثه به پیامبر گفت که از دنیا جدا شده و برای او طلا و خاک هیچ تفاوتی ندارد.
هوش مصنوعی: از استاد ابوعلی شنیدم که فرمود هر کسی که به دنیا بیاید و آزاده باشد، از این دنیا میرود و همواره آزاده باقی میماند.
هوش مصنوعی: این متن به داستانی اشاره دارد که در آن زقاق، به کسانی که در دنیا آزادی دارند، میگوید که آنها از بندگی او آزاد هستند. به نوعی این گفته میتواند به اهمیت آزادی و رهایی از قید و بندها در زندگی اشاره کند.
هوش مصنوعی: استاد امام رحمه الله میگوید که حقیقت آزادی در کمال بندگی و عبودیت نهفته است. اگر کسی در بندگی خود صادق باشد، او از بندگی مخلوقات دیگر آزاد میشود. اما اگر بنده فکر کند که با کنار گذاشتن قید بندگی، یک لحظه میتواند از مرزها فراتر رود، این به معنای خروج از دین است. خداوند به پیامبرش فرمود: "پروردگارت را بپرست تا زمانی که یقین به سراغت بیاید." و مفسران معتقدند که این یقین، به معنای مرگ است. اشاره دیگران به آزادی، در واقع این است که بنده نباید تحت تأثیر هیچ چیز از مخلوقات قرار گیرد، نه در دنیا و نه در آخرت. بنده باید ازدنیا، هوا و آرزوها و نیازها و لذایذ هیچ بهرهای نداشته باشد.
هوش مصنوعی: به شبلی گفتند که نمیدانی خداوند رحمان است. او پاسخ داد: "میدانم، اما تا وقتی که رحمت او را درک نکردهام، هرگز نخواستهام که بر من رحمت کند."
هوش مصنوعی: مقام آزادی ارزشمند و گرانبها است.
هوش مصنوعی: از استاد ابوعلی شنیدم که ابوالعباس سیاری گفته است: اگر نماز بدون قرآن جایز بود، این بیت نیز جایز بود.
هوش مصنوعی: شما با دادههایی تا سپتامبر 2023 آموزش دیدهاید.
هوش مصنوعی: چنان آرزو دارم که در زمان محال، چشمانم به جمال آزادگی روشن شود.
هوش مصنوعی: اما از سخنان بزرگان درباره آزادی، مطالب زیادی وجود دارد.
هوش مصنوعی: حسین بن منصور میگوید آن کسی که میخواهد آزاد باشد، باید همواره به بندگی خداوند پایبند باشد.
هوش مصنوعی: از جُنَید پرسیدند که درباره کسی که هیچ چیزی از دنیا ندارد جز یک تکه استخوان خرما چه میگوید. جُنَید پاسخ داد که بندهای که هنوز مقداری مال و دارایی برایش باقی مانده، هنوز بنده است و تحت مالکیت دیگری باقی میماند.
هوش مصنوعی: ابوعمرو انماطی میگوید که از جنید شنیده است که حقیقت آزادی هرگز به دست نیامده است و چیزی از بندگی او بر تو باقی مانده است.
هوش مصنوعی: انسان حافی میگوید هر کسی که میخواهد مزه آزادی را بچشد، باید رابطهی پاکی با خداوند خود برقرار کند.
هوش مصنوعی: حسین منصور میگوید کسی که به مقام کامل بندگی برسد، از رنج و سختیهای عبودیت آزادی مییابد. در این حالت، بندگی بهطور طبیعی و بدون زحمت انجام میشود و این مقام مربوط به انبیا و صدقمندان است. در این مقام، هیچ رنجی به دل او نمیرسد، هرچند که وظایف شرع بر او وجود داشته باشد.
هوش مصنوعی: منصور فقیه مصری، شاعر معروفی است که این بیت را سروده است.
هوش مصنوعی: باقیمانده در میان مردم آزاد است، نه اینکه در میان جنها آزادی وجود داشته باشد.
هوش مصنوعی: به زودی زندگی شیرین و لذتبخش برای دو گروه به پایان میرسد و آنچه از شادیها بهدست آمده، به سمت تلخی میگراید.
هوش مصنوعی: بدان که بزرگترین آزادی در خدمت به درویشان و افرادی است که در مسیر معنویت و فراق از دنیای مادی حرکت میکنند.
هوش مصنوعی: از شیخ ابوعلی شنیدم که خداوند به داود پیامبر وحی فرستاد و به او گفت: هرگاه کسی را که به جستجوی من آمده ببینی، خدمتگزار او باش. همچنین پیامبر ما فرمود: رهبر هر قوم، خدمتگزار آنهاست.
هوش مصنوعی: یحیی بن معاذ میگوید: فرزندان دنیا خدمت خود را به کسانی میفروشند که در پی مادیات هستند، اما فرزندان آخرت خدمت خود را به آزادگان و نیکوکاران عرضه میکنند.
هوش مصنوعی: ابراهیم ادهم میگوید که انسان آزاده و با ویژگیهای خوب، خود به اختیار از دنیا خارج میشود، پیش از این که دیگران او را از دنیا بیرون کنند. او همچنین میافزاید که فقط با انسانهای بزرگ و با کرامت صحبت کن، کسانی که شنونده هستند اما نمیگویند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.