و از ایشان بود ابوعثمان سعیدبن سَّلام المغربی یگانۀ عصر بود پیش از وی چون او نشان ندهند صحبت ابن کاتب و حبیب مغربی و ابوعمرو زُجاحی کرده بود و نَهْرَجوری را و ابن الصائغ و پیران دیگر دیده بود، وفاة او بنشابور بود اندر سنۀ ثلاث و سبعین و ثلثمایه، وصیّت کرد تا امام ابوبکر فورک بر وی نماز کند.
استاد ابوبکر فورک گفت که اندر نزدیک ابوعثمان مغربی شدم آنگاه که اجل وی نزدیک آمده بود و علی قوّال صغیری چیزی همی گفت چون حال بر وی بگشت اشارة کردیم علی را تا خاموش شد شیخ ابوعثمان چشم باز کرد و گفت چونست که علی هیچ چیز نمی خواند یکی را از حاضران گفتیم تا بپرسد او را که مستمع سماع بر چه می کند که من حشمت دارم از وی اندرین حال، بپرسید گفت از آنجا شنود که شنوانند و اندر ریاضت کارش بزرگ بود.
ابوعثمان گوید تقوی ایستادنست از بر حدها که اندر وی تقصیر نکند و از حد فراتر نشود.
و گوید هر کی صحبت توانگران بر صحبت درویشان اختیار کند خدای عزّوجلّ او را بمرگ دل مبتلا کند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوعثمان سعیدبن سلام مغربی از جمله شخصیتهای برجسته عصر خود بود و در بستر خود به یادآوری شاگردان و شخصیتهای علمی پیشین پرداخت. او در سن ۳۷۳ هجری در بنشابور درگذشت و وصیت کرد که امام ابوبکر فورک بر او نماز کند. در آخرین لحظات زندگیاش، با علی قوال صغیری که چیزی میخواند، اشاره کرد تا او خاموش شود. ابوعثمان در این حال از حاضران خواست بپرسند که علی چرا نمیخواند و گفت که دلیلش حشمت وسنگینی اوست. او درسی از تقوی و پرهیز از افراط و تفریط به اشتراک گذاشت و تأکید کرد که کسانی که با توانگران مینشینند باید بدانند که خدایشان به عذاب دل مبتلا خواهد کرد.
هوش مصنوعی: ابوعثمان سعید بن سلام مغربی از شخصیتهای برجسته و یگانه در عصر خود بود. پیش از او دیگرانی همچون ابن کاتب، حبیب مغربی و ابوعمرو زُجاحی نیز شناخته شده بودند. او همچنین با نَهْرَجوری و ابن الصائغ و دیگران نیز آشنا بود. وفات او در بنشابور در سال ۳۷۳ هجری هجری قمری اتفاق افتاد و او وصیت کرده بود که امام ابوبکر فورک بر او نماز بخواند.
هوش مصنوعی: استاد ابوبکر فورک به یاد میآورد که در نزدیکی ابوعثمان مغربی بود زمانی که مرگ او نزدیک شده بود. در آن لحظه، علی که جوانی بود، در حال صحبت بود. وقتی حال ابوعثمان تغییر کرد، ما به علی اشاره کردیم تا ساکت شود. ابوعثمان که چشمهایش را باز کرده بود، پرسید چرا علی چیزی نمیخواند. یکی از حاضرین گفت که باید از علی بپرسیم که چه چیزی باعث میشود که او به این حالت گوش دهد، و اینکه او از حالتی درونی که دارد، احساس برتری میکند. علی گفت که او از سوی کسانی میشنود که شنونده هستند و در تلاش خود در زمینه ریاضت بسیار پیشرفت کرده است.
هوش مصنوعی: ابوعثمان میگوید: تقوا به معنای خودداری از انجام کارهایی است که در آن کوتاهی نکنیم و از حد و مرزهای مشخص عبور نکنیم.
هوش مصنوعی: هرکس که به صحبت و دوستی غنیان روی آورد و صحبت درویشان را رها کند، خداوند او را به مرگ دل دچار خواهد کرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.