و از ایشان بود ابوعبداللّه محمّدبن خفیف الشّیرازی رَحْمَةُ اللّهِ عَلَیْهِ، صحبت رُرَیْم و جُرَیْری و ابن عطا و پیران دیگر کرده بود و شیخ الشُیوخ بود و یگانۀ وقت، وفاة او اندر سنه احدی و سبعین و ثلثمایه بود.
ابن خفیف گوید ارادت رنج دائم است و ترک راحت.
گوید مرید را هیچ چیز بتر از مسامحۀ نفس نبود اندر رخصت فرا پذیرفتن و تأویل جستن.
پرسیدند ویرا از قرب گفت قرب تو از وی بالتزام موافقت و قرب او از تو بدوام توفیق بود.
ابوعبداللّه صوفی گوید ابوعبداللّه خفیف گوید بسیار بود کی اندر ابتدا رکعتی نماز ده هزار بار قُلْ هُوَاللّهُ اَحَدٌ برخواندمی و اندر یک رکعت همه قرآن برخواندمی و بسیار بودی که از بامداد تا نماز دیگر هزار رکعت نماز کردمی.
ابوعبداللّه گوید از ابواحمد صغیر شنیدم که روزی درویشی درآمد و فرا شیخ ابوعبداللّه خفیف گفت مرا وسواس رنجه میدارد شیخ گفت صوفیان که من دیدم بر دیو سخرّیت کردندی اکنون دیو بر صوفی سخریّت همی کند.
ابوالعباس کَرْخی گوید از ابوعبداللّه خفیف شنیدم گفت از نوافل باز ماندم اکنون بدل هر رکعتی کی مرا ورد بود اکنون دو رکعت نشسته همی کنم از آن خبر کی نماز نشسته نیمۀ نماز بر پای بود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوعبدالله محمد بن خفیف شیرازی عالم برجستهای بود که در زمان خود به عنوان شیخ الشیوخ شناخته میشد. او در سن ۳۷۱ هجری وفات یافت و در زندگیاش با شخصیتهای بزرگی چون رریم، جریری و ابن عطا صحبت کرده بود. ابن خفیف بر اهمیت ارادت و تلاش در برابر نفس تأکید داشت و میگفت مریدان نباید به مسامحه در قبال نفس خود بپردازند. او توضیح میداد که قرب معنوی انسان به خداوند از طریق رعایت مطابقت با دستورات او به دست میآید و قرب خداوند نیز به ثبات توفیق بستگی دارد.
ابوعبدالله خفیف نیز به عبادات زیاد خود اشاره میکرد و میگفت که در ابتدا بیش از ده هزار بار "قل هوالله أحد" را در یک رکعت میخوانده و از صبح تا زمان نماز دیگر هزار رکعت نماز میخوانده است. او در مواجهه با یکی از درویشها که از وسواس رنج میبرد، به او گفت که صوفیان اغلب بر دیوها غالب میشدند، اما اکنون دیو بر صوفیها غلبه کرده است. او همچنین از مسیر عبادتهایش یاد میکرد و میگفت که به سبب بیماری، اکنون به نماز نشسته روی آورده است.
هوش مصنوعی: ابوعبدالله محمد بن خفیف شیرازی، که خداوند رحمتش کند، از جمله شخصیتهای برجسته و معاصر با رُرَیْم و جُرَیْری و ابن عطا بود و در بین علما به عنوان شیخالشیوخ شناخته میشد. او در سن 373 هجری قمری (به سال 985 میلادی) درگذشت و در زمان خود فردی بینظیر بود.
هوش مصنوعی: ابن خفیف میگوید که محبت و علاقه واقعی به چیزی، همیشه با سختی و زحمت همراه است و نیاز به ترک لذتها و آرامشهای موقتی دارد.
هوش مصنوعی: هیچ چیز برای مرید بدتر از سهلانگاری نفس نیست، و اینکه در پذیرش اجازه و توجیه کردن، بیدقتی کند.
هوش مصنوعی: از ویرا پرسیده شد که قرب تو به خدا چگونه است؟ او پاسخ داد: قرب تو به خدا وابسته به توافق و همسویی با اوست و قرب خدا به تو بستگی به استمرار موفقیتت دارد.
هوش مصنوعی: ابوعبدالله صوفی میگوید: ابوعبدالله خفیف روایت میکند که در آغاز کار، در یک رکعت نماز، ده هزار بار سوره «قل هوالله أحد» را میخواند و در یک رکعت دیگر تمام قرآن را تلاوت میکرد. همچنین، او بسیاری از اوقات از سپیدهدم تا وقت نماز بعدی، هزار رکعت نماز میخواند.
هوش مصنوعی: ابوعبدالله میگوید: از ابواحمد صغیر شنیدم که یک روز درویشی وارد شد و به شیخ ابوعبدالله خفیف گفت که وسواس او را آزار میدهد. شیخ پاسخ داد که صوفیانی که من دیدهام، بر دیو فائق آمدهاند، اما اکنون دیو بر صوفیان تسلط پیدا کرده است.
هوش مصنوعی: ابوالعباس کرخی نقل میکند که از ابوعبدالله خفیف شنیده است که او میگوید: به خاطر نفلها (نمازهای مستحبی) از نماز باز ماندم. در حال حاضر به جای هر رکعتی که میخوانم، دوتا رکعت نشسته میگذرانم. او همچنین به خبرهایی اشاره میکند که میگوید نماز نشسته، نیمه از نماز ایستاده محسوب میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.