و از ایشان بود ابوعبداللّه محمّدبن علیّ الترمذی و از بزرگان و پیران بود و ویرا تصنیفها است اندر علم این قوم، صحبت ابوتراب نخشبی و احمد خضرویه کرده بود و ازان ابن جّلا و پیران دیگر.
ویرا پرسیدند که صفت خلق چیست گفت عجزی آشکارا و دعویی بزرگ.
محمّدبن علی گفت که یک حرف تصنیف نکردم بتدبیر، و نه نیز تا گویند این تصنیف وی است ولیکن چون وقت بر من تنگ شدی بدان تسلّی بودی مرا.
و ازین طایفه بود ابوبکر محمدبن عمرالورّاق الترمذی ببلخ مقیم بود و صحبت احمد خضرویه و پیران دیگر کرده بود و ویرا اندر ریاضت تصنیفهاست.
محمّدبن محمّدالبلخی گوید از ابوبکر ورّاق شنیدم که گفت هر که راضی بود از اندامهای خویش بشهوة، اندر دلش درخت نومیدی روید.
ابوبکر بلخی گوید کی ابوبکر ورّاق گفت اگر طمع را پرسند که پدرت کیست گوید شک اندر مقدور و اگر گویند پیشۀ تو چیست گوید ذُلّ و اگر گویند غایت تو چیست گوید حرمان.
ابوبکر ورّاق شاگردان خویش را از سفر بازداشتی گفتی کلید همه برکتها صبرست اندر موضع ارادة تا آن گاه که ارادت تو درست شود چون ارادت درست شد برکتها بر تو گشاده گشت.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوعبدالله محمد بن علی ترمذی از بزرگان علم تصنیف و مشایخ بوده است که با شخصیتهایی مانند ابوتراب نخشبی و احمد خضرویه صحبت کرده است. وی در مورد صفت خلق گفت که انسان باید از عجز خود مطلع باشد و ادعاهای بزرگ نداشته باشد. او تأکید میکند که هیچ کتابی به قصد تصنیف نکرده و تنها در زمان تنگی وقت، نوشته است.
ابوبکر محمد بن عمر الوراق نیز از بزرگان این طایفه است که در بلخ زندگی میکند و گفتارهایی در مورد ریاضت دارد. او به شاگردانش میآموزد که رضایت از بدن خود میتواند به ناکامی در دل منجر شود و طمع را نشانی از ذلت میداند. ابوبکر همچنین بر اهمیت صبر تأکید میکند و آن را کلید برکتها میداند، به شرطی که اراده شخص درست باشد.
هوش مصنوعی: ابوعبدالله محمد بن علی ترمذی یکی از بزرگان و شاعرانی بود که تألیفات زیادی در علم و دانش داشت. او با افرادی مانند ابوتراب نخشبی و احمد خضرویه گفتگو کرده و از دیگر بزرگان نیز یاد کرده است.
هوش مصنوعی: از ویرا پرسیدند که ویژگی خلق به چه معناست، او پاسخ داد که این ویژگی، ناتوانی آشکار و ادعایی بزرگ است.
هوش مصنوعی: محمّدبن علی گفت که من چیزی نیافتم که با تدبیر بسازم و هیچکس نمیتواند بگوید این اثر متعلق به من است، اما زمانی که وقت برایم کم شد، این نوشته به من آرامش داد.
هوش مصنوعی: ابوبکر محمد بن عمر الورّاق الترمذی از این گروه بود که در بلخ زندگی میکرد و با احمد خضرویه و دیگر پیران صحبت کرده بود. او در زمینه ریاضت آثار و نوشتههایی دارد.
هوش مصنوعی: محمد بن محمد بلخی نقل میکند که از ابوبکر ورّاق شنیده است که گفته هر کسی از اعضای بدنش به خاطر شهوت راضی باشد، در دلش درختی از ناامیدی رشد میکند.
هوش مصنوعی: ابوبکر بلخی میگوید که ابوبکر ورّاق اظهار کرده است که اگر از طمع بپرسند که پدرت کیست، در پاسخ میگوید که من شک و تردید هستم. اگر بپرسند شغل تو چیست، میگوید ذلت و خفت است. و اگر بپرسند هدف و آرزوی تو چیست، پاسخ میدهد که حسرت و ناامیدی است.
هوش مصنوعی: ابوبکر ورّاق به شاگردانش گفت که کلید همه برکتها صبر است. او توضیح داد که باید در خواسته و اراده خود ثابتقدم باشید و زمانی که ارادهتان درست و قوی شد، برکتها به سوی شما سرازیر خواهد شد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.