و از آن جمله لفظ شاهداست لفظ شاهد بر زبان ایشان بسیار رود گویند که فلان شاهد علمست و فلان شاهد وجداست و فلان شاهد حالست و بشاهد آن خواهند کی اندر دل مردم بود و آنچه بر وی غلبه دارد ذکر آن تا چنان پندارد کی ویرا بیند و اگر از وی غائب بود و هرچه بر دل مردم مستولی بود و غلبه دارد آن شاهد او بود اگر علم غلبه دارد شاهد علم بود. و اگر وجد غلبه دارد شاهد وجد بود، معنی شاهد، حاضر بود هرچه حاضر دل تست شاهد تست.
شبلی را پرسیدند از مشاهدت. گفت ما را مشاهدت از کجا آید ما را شاهد حق بود. اشارت کرد بآنچه بر وی غلبه داشت از ذکر حق و آنچه حاضر بود اندر دلش دائم از ذکر حق، و هرکه را دل بمخلوقی مشغول گردد گویند شاهد اوست یعنی حاضر دل ویست کی دوستی و محبّت دوام ذکر محبوب و دوست واجب کند.
و گروهی تکلّف کرده اند اندر اشتقاق شاهد و گفته اند از شهادت مشتق است چنانک چون شخصی را بیند بوصف جمال و کمال و اگرچه بشریّت او را از آن باز کشیده است و دیدار آن شخص او را مشغول نگرداند از آن حال که اندر ویست و صحبت او اندر وی اثر نکند او شاهد او بود بر فناء نفس او و هرکه اندرو اثر کند آن، او شاهد او بود اندر بقاء نفس و قیام کردن باحکام بشریت این آن بود کی شاهد بود او را یا بر وی و بدین حمل کنند قول پیغامبر صَلَّی اللّهُ عَلَیْهِ وسَلَّمَ رَأَیْتُ رَبّی لَیْلَةَ الْمِعْراجِ فی اَحْسَنِ صورَةٍ. گفت خدایرا دیدم بشب معراج اندر نیکوترین صورتی یعنی که نیکو صورتی که آنشب دیدم مرا مشغول نکرد از دیدار حق سبحانه و تعالی و مراد بدین دیدار، رؤیت علم است نه رؤیت چشم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به مفهوم "شاهد" و انواع آن پرداخته شده است. شاهد به چیزی اطلاق میشود که در دل انسان حاضر باشد و هرچه در دل غلبه دارد، همان شاهد است. به عنوان مثال، اگر علم بر دل غلبه دارد، شاهد علم است و اگر وجد (شعف) غلبه دارد، شاهد وجد است. شبلی نیز درباره مشاهدت صحبت کرده و اینکه مشاهدت از یاد حق و اشتیاق به آن ناشی میشود. اگر دل انسان به مخلوقی مشغول شود، آن مخلوق شاهد دل او به حساب میآید. همچنین ذکر شده که برخی محققان اشتقاق شاهد را از شهادت دانستهاند و بر این باورند که دیدن جمال و کمال شخصی، شاهد بر فنا یا بقاء نفس اوست. در نهایت، به حدیثی از پیامبر اسلام اشاره شده که در آن به مشاهدهی خداوند در نیکوترین صورت اشاره میکند، که نشاندهندهی رؤیت علم به جای رؤیت حسی است.
هوش مصنوعی: در این متن به مفهوم "شاهد" پرداخته شده است. گفته میشود که این کلمه به معنای گواه و نشانهای است که بر زبان افراد جاری میشود. هنگامی که کسی به شهادت یا گواهی اشاره میکند، ممکن است بگوید که فلانی شاهد علم است یا فلانی شاهد وجد. این اصطلاحات به این معناست که هر چیزی که در دل انسان وجود دارد و بر او غلبه پیدا کرده، میتواند به عنوان شاهد آن حقیقت در نظر گرفته شود. به عبارت دیگر، اگر علم بر دل غلبه داشته باشد، شاهد آن علم است و اگر وجد بر دل غلبه داشته باشد، شاهد آن وجد خواهد بود. در نهایت، هر چه در دل انسان حاضر باشد، همان شاهد اوست.
هوش مصنوعی: شبلی را درباره تجربه مشاهداتش سؤال کردند. او پاسخ داد که ما از کجا میتوانیم مشاهدت کنیم؛ ما تنها شاهد حق هستیم. او به چیزی که بر او غالب بود از یاد خدا اشاره کرد و به آنچه که در دلش به طور مداوم از یاد خدا بود. او گفت هر کسی که دلش به مخلوقی مشغول شود، او را شاهد مینامند، به این معنا که دل او مشغول آن چیز است و محبت و دوستی واقعی مستلزم یاد دائمی محبوب است.
هوش مصنوعی: برخی از افراد در تلاشند تا کلمه "شاهد" را از واژه "شهادت" بشتق کنند و میگویند که اگر کسی زیبایی و کمال شخصیت دیگری را ببیند، هرچند که بشریت او مانع از درک کامل زیباییاش شود، اگر دیدن آن شخص بر ذهن او تأثیر نگذارد و او را از حالت خود خارج نکند، آن فرد به نوعی شاهد حقیقت وجود آن شخصیت است. اما اگر کسی نظری به او داشته باشد و آن دیدار او را تحت تأثیر قرار دهد، در این صورت او شاهد بقای نفس و زندگی با ویژگیهای بشری است. به این ترتیب، سخن پیامبر اکرم (ص) که فرمودهاند "خدای را در شب معراج در نیکوترین صورت دیدم" نیز به همین معناست؛ یعنی آن صورتی که آن شب دیدم، مرا از دیدار حق سبحانه و تعالی غافل نکرد و منظور از این دیدار، بینایی قلبی و علمی است نه فقط دیدن با چشم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.