از ثقات مروی است که مردم در ایام سابق سخاوت را پسندیده داشتهاند و کسی را که بدین خلق معروف بوده شکر گفتهاند و بدان مفاخرت نموده فرزندان را بدین خصلت تحریض کردهاند. این قشم را چنان معتقد بودهاند که اگر مثلا شخصی گرسنهای را سیر کردی یا برهنهای را پوشاندی یا درماندهای را دست گرفتی از آن عار نداشتی و تا به حدی در این باب مبالغه کردندی که اگر کسی این سیرت ورزیدی مردم او را ثنا گفتندی، و قطعا او را بدین سبب عیب نکردندی. علماء در تخلید ذکر او کتب پرداختندی و شعرا مدح او گفتندی.
استدلال این معنی از آیات بینات میتوان کرد که «من جاء بالحسنه فله عشر امثالها، لن تنالوا البر حتی تنفقوا مما تحبون». و از حضرت رسالت مروی است که :«السخی لایدخل النار و لو کان فاسقا».
عزیزی در این باب گفته است:
بزرگی بایدت دل در سخا بند
سر کیسه به برگ گندنا بند
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در گذشته مردم به سخاوت بسیار ارج مینهادند و افرادی که دارای این ویژگی بودند، مورد ستایش و احترام قرار میگرفتند. آنها دیگران را به انفاق و کمک به نیازمندان تشویق میکردند و بر این باور بودند که اعمال نیک مانند سیر کردن گرسنه یا پوشاندن برهنه، موجب اعتبار و عزت فرد میشود. این ارزش به حدی اهمیت داشت که شاعران و علما در مدح سخاوتمندان نوشتهها و آثار بسیاری تولید میکردند. آیات قرآن و احادیث پیامبر نیز به تشویق این اخلاق میپردازند، مانند این که هر کس کار نیکی انجام دهد، پاداش او چند برابر خواهد بود و سخاوتمندان از عذاب دوزخ در امان هستند. به گفتهای دیگر، بزرگانی که دل در سخاوت دارند، باید سجایای خود را همچنان حفظ کنند.
هوش مصنوعی: در زمانهای گذشته، مردم به بخشندگی و سخاوت اهمیت میدادند و افرادی که به این ویژگی معروف بودند را مورد ستایش قرار میدادند. آنها فرزندان خود را نیز به این خصوصیات تشویق میکردند. به گونهای که اگر کسی به یک گرسنه غذایی میداد یا برهنهای را میپوشاند، از این کار شرمندگی نداشت و برعکس، مردم او را تحسین میکردند. حتی تا جایی این موضوع را مهم میدانستند که اگر کسی به این روش رفتار میکرد، از او تعریف میکردند و هیچکس او را به خاطر این کار مورد نکوهش قرار نمیداد. علمای مذهب در کتابهای خود به ذکر این افراد میپرداختند و شاعران نیز اشعاری در وصف آنها میسرودند.
هوش مصنوعی: میتوان از آیات قرآنی نتیجه گرفت که هر کسی کار خوب انجام دهد، پاداش او ده برابر خواهد بود و همچنین میتوان به این موضوع اشاره کرد که انسانها برای رسیدن به نیکوکاری، باید از چیزهایی که دوست دارند، انفاق کنند. همچنین در نقلهای مرتبط با حضرت رسول آمده است که شخص بخشنده حتی اگر گناهکار باشد، به جهنم نخواهد رفت.
هوش مصنوعی: شما باید دارای دل بزرگ و دست سخاوتمند باشید، نه اینکه فقط به فکر جمع کردن مال و ثروت بدون توجه به دیگران باشید.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.