گوئیم بتوفیق خدایتعالی که تیمم آبدست بخاک اندر حال درماندگی است و مر دو تن را رواست مر بیماریرا رواست که بترسد بر هلاک شدن جسد خویش و بر مسافران رواست چون آب نیابند پس این دو تن بخاک تیمم کنند روا باشد و تاویل بیمار مستجیب ضعیف است که کسی را نتواند یافتن که او را فرمان باشد بسخن گفتن مرو را روا باشد کز مومنانی که مطلق نباشند فایده گیرد و همچنین تاویل مسافر کز اهل و خانه خویش جدا افتاده باشد کسی است کز داعی و حجت خویش جدا افتاده باشد مرو را روا باشد کز پاکیزه فایده جوید بعلم (تا) آنگاه که کسی یابد که او را فرمان باشد بسخن گفتن آنگه روا نباشد مرو را سخن شنودن جز از آنکه خداوند فرمان باشد همچنان که چون آب یافته باشد بخاک تیمم نشاید کردن و آب دلیل است بر علم امام و خاک دلیل است بر علم حجت چون علم امام حاضر نباشد (و نیز) آب دلیل است بر علم حجت و خاک دلیل است بر علم داعی ( چون حجت حاضر نباشد ) همچنین همی آید تا چون ماذون حاضر نباشد علم او آب باشد و علم مومن نامطلق خاک باشد و مثل مومن بخاک بدان زده اند که خاک بآب آمیزنده است و مثل علم بآبست و با علم جز مومن نیامیزد پس او خاک باشد نبینی که خدایتعالی همیگوید قوله تعالی: و یقول الکافر یالیتنی کنت ترابا همیگوید روز قیامت کافر گوید که ای کاش که من خاک بودمی و تاویلش آنست که کافر خواهد که آنروز مومن بودی و هر که به بیان حجت نتواند رسید نفس او بیمار باشد روا باشد که علم از داعی بپذیرد.
و امام تیمم آنست که چون آب نیابند آنکس بسوی خاک پاک شود و هر دو کف دست بر خاک زند یکبار باز پس بیفشاند دستها را تا خاک از و بریزد آنگه سرهای انگشت را بروی خویش بمالد از ابرو تا بزنخ یکبار و آنگه روی انگشتان دست چپ را بر پشت انگشتان دست راست نهد و از بن انگشتان بسر بیرون بمالد و باز روی انگشتان دست راست را بر پشت انگشتان دست چپ نهد و از بن انگشتان بسر بیرون بمالد یکبار تیمم او بدین تمام شود تاویلش آنست که قصد کردن آنکس بدان خاک پاک مثل است بقصد کردن مومن ضعیف بیمار که از صاحب دعوت خویش جدا مانده باشد بسوی مومن پاکیزه نامطلق بفایده گرفتن ازو وزدن او مر دو کف را بر خاک یکبار چون تیمم کند دلیل است بر اقرار مومن بامام زمان و حجت او و افشاندن دست از خاک دلیلست بر اعتقاد ناکردن آن مومن ضعیف را اندر آن مومن نامطلق کزو همی فایده گیرد که این علم که من همی شنودم مرین را نیست و مرین مومن نامطلق مفید را این منزلت از سوی امام و حجت است که ایشان مطلق اند اندر دعوت حق هر چند که امروز از و فایده همی یابد و فرو مالیدن او مر چهار انگشت دو دست بر وی اندر تیمم دلیل است . اقرار مومن ضعیف بر بیست و چهار حد امام که ایشان مثل اند بر بیست و چهار ساعت روز و شب که بر هر دست مر چهار انگشت را دوازده پیوند است و جملگی آن بیست و چهار باشد و روی با هفت سوراخ که اندروست چون دو چشم و دو گوش و دو بینی ویکدهن مثل است بر هفت صاحب شریعت و چاره نیست مومن را هر چند که ضعیف باشد بر شناختن این هفت حد و اقرار کردن بدیشان و مسح مثل است بر اقرار کردن و شستن مثل است بر اطاعت و در تیمم این دو چیز که در آبدست شستنی بود مسح کردنی گشت و دو مسح کردنی بیفتاد چون مسح سرو پای دلیل آنست که مستجیب ضعیف عاجز است از اطاعت خداوندان تاویل و همچنانکه بر حجت و داعی مر امام و اساس و ناطق را اطاعت است (و) مر اول و ثانی را اقرار است بر مستجیب ضعیف مر خداوندان تاویل را اقرار است و اطاعت نیست و زدن دو دست یکبار بر خاک دلیل است مر بسنده بودن مر مومن ضعیف را بدان مقدار فایده کز مرتبت نخستین یابد و آن حد مومن است و ناشدن او بدرجه دیگر از داعی و جز آن و این تیمم هم آبدست باشد و هم جنابت شستن یعنی مر ضعیفانرا قول مومنان پاک نامطلق خود بسنده باشد بپاک کردن مر ایشانرا و تیمم از خاک پلید روا نباشد یعنی که نشاید مومن ضعیف سخن بشنود از مومن که او پاکیزه نباشد باعتقاد اندر اولیای خدای و السلام.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن به موضوع تیمم و شرایط آن پرداخته و توضیح میدهد که تیمم زمانی رواست که شخصی به آب دسترسی نداشته باشد. در این حالت، دو گروه خاص یعنی بیمارانی که از هلاک خود ناراحتند و مسافرانی که از خانواده خود جدا افتادهاند، اجازه دارند تا با خاک تیمم کنند.
تیمم به این صورت انجام میشود که فرد ابتدا دو کف دست خود را به خاک میزند و سپس آن را به پیشانی و دیگر نقاط صورت خود میمالد. این عمل نماد احترام و اعتقاد مومن به امام و حجت الهی است.
در متن اشاره شده که کافر در روز قیامت آرزو خواهد کرد که ای کاش خاک میبود، که این به معنای تمایل او به ایمان و شناخت حقایق است.
تیمم همچنین به نوعی روش پاک شدن از جنابت و ناپاکیها نیز اشاره دارد و بیان میکند که مومن ضعیف باید از مومنان پاکیزه دانایی بهرهبرداری کند و نباید از کسی که پاکیزگی ندارد، شنوا باشد. به طور کلی، این متن تأکید دارد بر اهمیت شناخت و اقرار به حقایق الهی و تبعیت از امام و حجت.
هوش مصنوعی: با یاری خداوند، تیمم بر خاک در شرایط نیاز و ناچاری جایز است. دو گروه به ویژه یعنی بیماران و مسافران، در صورتی که به آب دسترسی نداشته باشند، میتوانند به خاک تیمم کنند. از این رو، برای بیمارانی که ناتوانند و نمیتوانند کسی را برای مشورت پیدا کنند، صحبت کردن با مؤمنانی که در دسترس هستند، مجاز است. همچنین، مسافرانی که دور از خانواده و وطن خود هستند نیز میتوانند از این قاعده بهرهمند شوند. اما زمانی که کسی به آب دسترسی داشته باشد، نباید تیمم کند. آب بر علم امام و خاک بر علم حجت دلالت دارد و در غیاب حجت، علم مؤمن تنها بر خاک استوار است. همچنین، در روز قیامت کافر آرزو خواهد کرد که ای کاش خاک بود تا از عذاب رهایی یابد. در نهایت، اگر کسی نتواند به بیان حجت دست یابد، نشاندهنده ناتوانی نفس اوست و در این صورت، دریافت علم از داعی مجاز است.
هوش مصنوعی: اگر کسی به آب دسترسی نداشته باشد، باید به خاک پاک توجه کند و با دو کف دستش بر خاک بزند. سپس باید دستها را از خاک پاک کند و بعد سرانگشتانش را از ابرو تا گردن یک بار بر روی خود بمالد. به دنبال آن، باید انگشتان دست چپ را بر پشت انگشتان دست راست بگذارد و از ته انگشتان به سمت سر بمالد و همین کار را برعکس نیز انجام دهد. این مراحل به طور کامل تیمم را تشکیل میدهد. به طور کلی، تیمم به معنای قصد والای ارتباط با خاک پاک و تقرب به مؤمنان است. این عمل نماد تصدیق مؤمن به وجود امام زمان و حجت خداست. در حقیقت، این کار نشاندهنده اعتقاد مؤمنان به راهنمایی ایشان است و باید به یاد داشت که این عمل دارای ابعاد عمیقی از نظر معنوی و اجتماعی نیز هست. تیمم همچنین نشاندهنده شناخت و اعتراف به مراتب امامان معصوم است. در زندگی روزمره، مؤمنان باید همواره به فرامین و دعوتهای الهی توجه کنند و در این راستا، حتی اگر ضعیف باشند، حقایق را درک و بیان کنند. پاکی در این زمینه اهمیت دارد و مؤمنان باید از ارتباط با افراد ناپاک دوری کنند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.