شیخ گفت هر دل کی درو دوستی دنیا بودآن دل پراکنده بود.
حسن بصری عزیز تابعین بوده است روزی یکی وی را پرسید کی: کیف انت و کیف حالک؟ حسن گفت یا اخی سی سالست تا ما در نفس خویش را دربستهایم و منتظر فرمان نشسته.
آنگه شیخ گفت پراکندگی دل از دوستی دنیا بود و تادوستی دنیایی بود هرگز دل جمع نگردد که رسول گفت صلی اللّه علیه و سلم: حب الدنیا رأس کل خطیئة.سر لشکر همۀ خطاها در خانۀ دل نشسته، آنگه چیزی دیگر را راه دهد تا به خانۀ دل درآید؟ شیخ گفت بوالقسم بشر یاسین بسیار گفتی این بیت:
مهمان تو خواهم آمدن جانانا
متواریک وز حاسدان پنهانا
خالی کن خانه وز پسِ مهمانآ
باما کس را بخانه در منشانا
آنگه شیخ گفت تمام سخنی است آنکه رسول صلی اللّه علیه گفت طوبی لعبد جعل اللّه همومه هماً واحداً ومن تشعبت به الهموم لایبالی اللّه فی ای واد اهلکه.
آنگه گفت: کل ما شغلک عن اللّه فهو مشؤوم علیک هرچ دنیای تست آفت و پراکندگی تست و در هرچ پراکندگی تست و اَماندگی تست ازین معنی در دنیا و آخرت.
آنگه شیخ گفت پیر بوالقسم بشر یاسین از بزرگان میهنه بود، بسیار گفتی این بیت را:
کی گشت زنده بدوهرکه گشت مرده بدو
ازو حیات نیابی کی از جزو نَبُری
مقام صفوت خواهی و پایت آلوده
خسیس همت ترسم کی اندرو نخوری
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ بیان میکند که هر دلی که دوستدار دنیا باشد، پراکنده و سرگردان است. حسن بصری، یکی از تابعین، از سالها قبل در انتظار فرمان الهی نشسته و خود را کنترل کرده است. شیخ میگوید که محبت به دنیا باعث پراکندگی دل شده و هیچگاه دل جمع نمیشود. او از رسول خدا یاد میکند که فرمود: "محبت دنیا رأس همه خطاهاست". همچنین به شعری اشاره میکند که به مهمانی که قرار است بیاید، دعوت میکند و از صاحب خانه میخواهد که آن را خالی کند.
شیخ بر این باور است که هر چیزی که انسان را از خدا دور کند، مایه شقاوت اوست. او به داستان بوالقسم بشر یاسین اشاره کرده و بیان میکند که برای رسیدن به مقام والای انسانی، باید از تعلقات دنیوی جدا شد. در نهایت، شیخ تأکید میکند که برای دستیابی به حیات واقعی، باید از جزئیات دنیوی فاصله گرفت و به صفوت و پاکی نائل آمد.
هوش مصنوعی: شیخ فرمود: هر دلی که در آن عشق و دوستی به دنیاست، آن دل آشفته و بیقرار است.
هوش مصنوعی: حسن بصری، یکی از تابعین، روزی مورد سؤال قرار گرفت که حالش چگونه است. او پاسخ داد: برادر، سی سال است که در درون خود را کنترل کرده و منتظر فرمان الهی نشستهام.
هوش مصنوعی: شیخ بیان کرد که پراکندگی دل ناشی از علاقه به دنیا است و هر که به دنیاست، دلاش هرگز نمیتواند متمرکز باشد. چرا که پیامبر اکرم (ص) فرمود: عشق به دنیا اساس تمام خطاهاست. سرمنشأ همه اشتباهات در دل آدمی جای دارد و آیا میتوان چیزی غیر از این را به دل راه داد؟ سپس شیخ به بوالقسم بشر یاسین اشاره کرد و گفت که او در این زمینه بسیار سخن گفته است.
هوش مصنوعی: من به زودی به خانهات خواهم آمد، ای عزیزم، به آرامی و به دور از چشم حسودان.
هوش مصنوعی: خانه را از مهمانها خالی کن و کسی را به خانهام راه نده.
هوش مصنوعی: سپس شیخ گفت، تمام سخن این است که پیامبر صلیالله علیه و آله فرمود: خوشا به حال بندهای که خداوند همّ و غم او را به یک موضوع معطوف کند، و کسی که هموم و نگرانیهایش پراکنده باشد، خداوند به هیچ یک از راههایی که او را هلاک کند، اهمیت نمیدهد.
هوش مصنوعی: سپس گفت: هر چیزی که به خداوند مربوط میشود، برای تو بد است. هر چه که در این دنیا داری، آفت و پراکندگی است و در هر چه که پراکندگی وجود دارد، از این معنا در دنیا و آخرت نجاتی نخواهی داشت.
هوش مصنوعی: سپس شیخ گفت که پیر بوالقسم، انسانی بزرگ و برجسته از دیار ما بوده است. او بارها این بیت را بیان کرده است:
هوش مصنوعی: هر کسی که به سوی او رفت و از دنیا رفت، دیگر زنده نمیشود. از او حیات و زندگی نخواهی یافت، مگر اینکه از جزئیات و وابستگیها آزاد شوی.
هوش مصنوعی: اگر میخواهی به جایگاهی والا و خالص دست یابی، باید از آلودگی و پستی دوری کنی، در غیر این صورت ممکن است به مقصد نرسی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.