خسرو پرویز را اسپ شبدیز پیش آوردند تا بر نشیند، گفت «اگر برتر از آدمی یزدان را بنده بودی جهان بما ندادی، و اگر برتر از اسپ چهارپایی بودی اسپ را بر نشست ما نکردی» و همو گوید که «پادشاه، سالارِ مردانست و اسپ سالارِ چهارپایان» حق سبحانه و تعالی میفرماید «من مثلی و قد خلقت الفرس» و افراسیاب گوید آت ایرکا اندغ کم گوگ کاآی، یعنی «اسپ مر ملوک را چنانست که آسمان مر ماه را» و بزرگان گفتهاند اسپ را عزیز باید داشت که هرکه اسپ را خوار دارد بر دست دشمن، خوار گردد. و مامون خلیفه گوید نعم الشی الفرس سماء یجری و سریریمشی، گفت «نیک چیزیست اسپِ آسمان گردان و تخت روان» و امیرالمومنین علی بن ابی طالب رضی الله عنه گفت ما خلق الله الفرس الا لیعتز به الانسان و یذل به الشیطان، گفت «ایزد تعالی اسپ را نیافرید الا از بهر آن تا مردم را به وی عزیز گرداند و دیو را خوار کند» و عبدالله بن طاهر گفت رکوب الفرس احب الی من رکوب عنق الفلک، گفت بر اسپ نشستن دوستتر دارم که بر گردن فلک» و نعمان منذر گوید الخیل حصون رجال اللیل ولولا الخیل لم تکن الشجاعه اسما یستحق به الشجاع، گفت «اسپان حصارها مردان شبند و اگر اسپ نبودی نام شجاعت کی اندر خور نام مردان جنگی بودی؟» و نصربن سیار گوید الفرس سریر الحرب و الاسلحه انوارها و الصیاح غناء الحرب و الدم عقارها، گفت اسپ تخت جنگست و سلاح گلهای وی، و مهلب بن ابی صفره گوید الفرس سحاب الحرب لایمطر ببرق السیف الامطردم، گفت اسپ ابر جنگ است نبارد بهدرخشیدن شمشیر مگر باران خون، اکنون بعضی از نامهای اسپان یاد کرده شود که پارسیان در صفت اسپانی گفته آنچه به تجربه ایشان را معلوم شده است از عیب و هنر ایشان و آنک بهفال نیک باشد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به اهمیت و ویژگیهای اسبها در فرهنگ و تاریخ اشاره شده است. خسرو پرویز درباره ارزش و مقام اسب صحبت میکند و به این نکته اشاره میکند که اسب جایگاه خاصی در میان چهارپایان دارد. شخصیتهای مختلف نظرات خود را در مورد اسب بیان میکنند، از جمله اینکه اسب موجب عزت انسان است و برعکس، آنها که اسب را خوار دارند، خودشان خوار میشوند.
امیرالمؤمنین علی (ع) نیز به این نکته اذعان دارند که خداوند اسب را برای عزت انسان و ذلت شیطان آفریده است. دیگر شخصیتها نیز به ویژگیهای جنگی و شجاعتی اسبها اشاره میکنند و آنها را نماد قدرت و قهرمانی در جنگها میدانند. بهطور کلی، متن نشاندهنده جایگاه والا و ارزش بالای اسب در فرهنگ ایرانی و عربی است و به نقل قولهایی از شخصیتهای تاریخی اشاره شده که این اهمیت را تأکید میکنند.
هوش مصنوعی: خسرو پرویز، هنگامی که اسب شبدیز را آوردند تا بر آن نشیند، گفت: «اگر بندهای بالاتر از انسان در نزد خداوند وجود داشت، جهان را به ما نمیسپرد و اگر چیزی برتر از اسب بود، آن را به نشستن در کنار ما دعوت نمیکردی.» او همچنین گفت که «پادشاه، سردار مردان است و اسب، سردار چهارپایان». خداوند میفرماید: «من نمونهای از خودم و اسب را خلق کردهام» و افراسیاب نیز گفته است «اسب برای پادشاهان همانند آسمان برای ماه است». بزرگترها توصیه کردهاند که باید به اسب اهمیت داد؛ زیرا هرکسی که به اسب بیاحترامی کند، در برابر دشمن، خوار خواهد شد. مامون خلیفه گفته: «اسب، چیز خوبی است که آسمان را در حرکت و تخت را در روانی خود دارد.» همچنین امیرالمومنین علی ابن ابیطالب فرموده است: «خداوند اسب را نیافریده مگر برای اینکه انسان را به وسیله آن عزیز کند و شیطان را خوار گرداند.» عبدالله بن طاهر گفته است که «نشستن بر اسب را بیشتر دوست دارم تا نشستن بر گردن فلک». نعمان منذر نیز بیان کرده که «اسبها، دژ مردان شب هستند و اگر اسب نبود، شجاعت چه نامی را میتوانست داشته باشد؟» نصربن سیار اشاره کرده که «اسب، تخت جنگ و سلاح، گلهای آن است و صداهای جنگ، نغمههای جنگ و خون، مشروب آن است.» مهلب بن ابی صفره گفته است: «اسب، ابر جنگ است که بهجز بارش خون، شمشیر درخشان نمیبارد.» اکنون برخی از نامهای اسبهایی که پارسیان دربارهی آنها تجربه کردهاند و همچنین عیبها و هنرهای آنها مورد اشاره قرار خواهد گرفت.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.