حکیمی با پسر خود گفت: باید که بامداد از خانه بیرون نیایی تا نخست به طعامی لب نگشایی، زیرا که سیری تخم حلم و بردباریست و گرسنگی مایه خشک مغزی و سبکساری
خوی خود را ز روزه تیره مکن
کز همه حلم و بردباری به
چون شود روزه مایه آزار
روزه خواری ز روزه داری به
چون گرسنه باشی هر آش یا نان که بینی از طبیعت تو شهوت آن خیزد و به آشنایان که نشینی طامعه تو در ایشان آویزد
هرچه یابی به خانه از تر و خشک
به کز آن تا حد شبع بخوری
تا طعام کسان هوس نکنی
وز عطای خسان طمع ببری
چون میزبان بر کنار خوان نشیند و خود را در میان بیند طعمه از جگر خود خوری به که از نان او، و شربت از خون خود آشامی به که از خوان او
هرکه گوید خوان و نان من بکش
پای خویش از خوان و دست از نان او
تره ای کز بوستان خود خوری
خوشتر است از بره بریان او
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: حکیمی به پسرش میگوید که صبح زود از خانه بیرون نرود و قبل از اینکه غذا بخورد، از خانه خارج نشود. او میگوید که سیری باعث افزایش حلم و بردباری میشود، در حالی که گرسنگی مایهی ناتوانی ذهنی و بیمقداری است. حکیم تاکید میکند که نباید روزه را سخت بگیرید و میگوید که گرسنگی باعث تحریک شهوت و نیاز به غذا میشود. او به پسرش توصیه میکند که هرچقدر میتواند از غذاهای تر و خشک خانهاش بخورد و هرگز از غذا و هدایای دیگران طمع نکند. نهایتاً، حکیم نتیجه میگیرد که خوردن محصول خود بهتر از غذاهای دیگران است.
هوش مصنوعی: حکیمی به پسرش گفت: باید صبح زود از خانه خارج نشوی تا ابتدا غذایی نخورده باشی، زیرا سیری میتواند دلیلی برای حلم و بردباری باشد و گرسنگی باعث نابجایی و سبکسری میشود.
هوش مصنوعی: خودت را به خاطر روزه تیره نکن، زیرا که از همه ویژگیهای صبر و بردباری آسیب میبیند.
هوش مصنوعی: وقتی که روزه داران روزه خود را به پایان میرسانند، روزهخواری و آزار دیگران بر آنها تأثیر میگذارد و این نشاندهندهی اهمیت روزهداری است.
هوش مصنوعی: وقتی گرسنه باشی، هر غذایی که ببینی، خواه نان باشد یا خورشت، به طور طبیعی تمایل شدیدی به آن پیدا میکنی و وقتی هم که با آشنایان هستی، توجهت به آنها جلب میشود.
هوش مصنوعی: هر چیزی که از طبیعت، چه خشک و چه تر، به خانه بیاوری، تا حدی که ممکن است باید از آن استفاده کنی.
هوش مصنوعی: برای دیگران طعام و خوراک تهیه نکن و از بخششهای حقیران امیدی نداشته باش.
هوش مصنوعی: وقتی میزبان بر سر سفره بنشیند و خود را در میان ببیند، بهتر است که از دل خود و احساساتش بهرهبرداری کند تا اینکه از نان دیگران استفاده کند، و بجای نوشیدن شربت از دیگران، بهتر است از جان و روح خود بنوشد.
هوش مصنوعی: هر کسی که بگوید که من به او کمک کنم و نان او را تأمین کنم، اگر به خودش توجه نکند و از نان من استفاده کند، باید از این همکاری دست بکشد.
هوش مصنوعی: ترهای که خودت از باغ خود بچینی، بهتر از برهی بریان دیگری است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
میخواهید شما بخوانید؟ اینجا را ببینید.
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.