قال اللّه، تبارک و تعالی: «إنَّ الّذینَ آمَنُوا و عَمِلُوا الصّالِحاتِ سیجعلُ لهمُ الرّحمنُ وُدّاً (۹۶/مریم)، ای: بحسن رعایتهم الإخْوانَ.»
مؤمنانی که کردار ایشان نیکو بود، خداوند عزّ و جلّ مر ایشان را دوست گیرد و دوست گرداند اندر دلها، بدانکه دلها نگاه دارند و حقهای برادران بگزارند و فضل ایشان بر خود ببینند.
وقال رسول اللّه، صلّی اللّه علیه و سلم: «ثلاثٌ یُصْفینَ لک وُدَّ أخیکَ: تُسَلِّمُ علیه إنْ لَقیتَهُ، و تُوسِعُ له فِی المَجْلِس، و تَدْعُوهُ بِأحَبِّ أسْمائه.»
اینچه رسول صلّی اللّه علیه فرمود از حسن رعایت و حفظ حرمت بود. گفت: «دوستی برادران مسلمان را سه چیز مصفا کند: یکی چون ببینی ورا سلام کنی اندر راهها ودیگر جای بر وی فراخ کنی اندر مجلسها و سدیگر او را به نامی خوانی که آن به نزدیک وی دوست ترین نامها بود.»
قوله، تعالی: «إنَّما المُؤمِنُونَ إخوةٌ فَأصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُم (۱۰/الحجرات).»
جمله را تعطف و تلطف فرمود میان دو برادر مسلمان تا دلهایشان با یکدیگر خراشیده نباشد.
و قوله، علیه السّلام: «أکْثِرُوا مِنَ الإخْوانِ، فانَّ رَبّکُم حیّیٌ کریمٍ یَستحیی أَنْ یُعَدِّبَ عبدَهُ بینَ إخوانِه یومَ القِیامة.»
برادران بسیار گیرید به حفظ ادب و معاملت نیکو کنید با ایشان که خدای عزّ و جلّ حیّی و کریم است به شرمِ کرم خود بنده را عذاب نکند میان برادران وی روز قیامت. اما باید که صحبت از برای خداوند را باشد عزّ و جلّ نه از برای هوای نفس را و حصول مراد و اغراض را؛ تا به حفظ ادب، آن بنده مشکور گردد.
مالک دینار گفت مر داماد خود را مغیرة بن شعبة، رضی اللّه عنهما: «کلُّ أخٍ و صاحبٍ لَمْ تَسْتَفِدْ منه فی دینک خیراً، فانْبِذْ عَنْک صحبتَه حتّی تَسْلَمَ.»
هر برادری و یاری که دین تو را از صحبت وی فایدهای آن جهانی نباشد با وی صحبت مکن که صحبت آن کس بر تو حرام بود. معنی این ان بود که صحبت با مه از خود باید کرد یا با کِه؛ که اگر با مه از خود کنی تو را از وی فایدهای باشد و اگر با که از خود کنی او را از تو فایده باشد اندر دین؛ که اگر وی از تو چیزی آموزد دینی فایدهٔ دینی حاصل آید و اگر تو چیزی آموزی همچنان. و از آن بود که پیغمبر علیه السّلام گفت: «إنَّ مِنْ تمامِ التّقوی تعلیمُ مَنْ لایَعْلَمُ. کمال پرهیزگاری آموختن علم بود مر کسی را که نداند.»
و از یحیی بن مُعاذ الرّازی رحمةاللّه علیه میآید که گفت: «بِئْسَ الصَّدیقُ صَدیقٌ تحتاجُ أنْ تقولَ له إُذکُرْنی فی دُعائک، و بئسَ الصّدیقُ صدیقٌ تحتاجُ أنْ تعیشَ معه بالمُداراةِ، و بئس الصّدیقُ صدیقٌ یُلجئک إلی الإعتذارِ فی زَلَّةٍ کانَتْ مِنک.»
بد یاری بود آن که او را به دعا وصیت باید کرد؛ که حق صحبت یک ساعته دعای پیوسته باشد؛ و بد یاری بود آن که با وی زندگانی به مدارا باید کرد؛ که سرمایهٔ صحبت انبساط بود؛ و بد یاری بود آن که به گناهی که بر تو رفته باشد ازوی عذر باید خواست؛ از آنچه عذر شرط بیگانگی بود و اندر صحبت بیگانگی جفا بود.
و قال النبی، صلّی اللّه علیه و سلم: «المرءُ علی دینِ خَلیله، فلینظُرْ أحدُکم مَنْ یُخالّ.»
مرد آن دین داردو آن طریق رود که دوست وی،نگاه کن تا دوستی و صحبت با که میدارد اگر صحبت با نیکان دارد، وی گرچه بد است نیک است؛ از آنچه آن صحبت او را نیک گرداند و اگر صحبت با بدان دارد وی گرچه نیک است بد است؛ از آنچه بدانچه در ایشان است ورا رضاست چون به بد راضی باشد اگرچه وی نیک بود بد گردد.
که اندر حکایات است که مردی گرد کعبه طواف میکرد و میگفت: «اللهُّمَ أصلِحْ إخوانی. یا ربّ تو برادران مرا نیک گردان.» وی را گفتند: «بدین مقام شریف رسیدهای، چرا خود را دعایی نکنی که همه برادران را دعا کنی؟» گفت، رحمه اللّه: «انّ لی إخواناً أرْجِعُ إلیهم. فإنْ صَلَحُوا صَلَحْتُ مَعَهُمَ و إنْ فَسَدُوا فَسَدْتُ مَعَهُم. مرا برادراناند، چون بدیشان باز گردم اگر ایشان را در صلاح یابم من به صلاح ایشان صالح شوم و اگر به فسادشان یابم من به فساد ایشان مفسد شوم چون قاعدهٔ صلاح من صحبت مصلحان بود، من برادران خود را دعا کنم تا مقصود من و از آنِ ایشان برآید، ان شاء اللّه.»
و اساس این جمله آن است که نفس را سکون با عادت بود در میان هر گروهی که باشد عادت فعل ایشان گیرد؛ از آنچه جملهٔ معاملات و ارادت حق و باطل اندر وی مرکب است آنچه بیند از معاملات ارادت آن پرورش یابد اندر وی و غلبه گیرد بر ارادت دیگری. و صحبت را اثری عظیم است اندر طبع و عادت را صولتی صعب؛ تا حدی که باز به صحبتِ آدمی عالم میشود و طوطی به تعلم ناطق و اسب به ریاضت از حد عادت بهیمی به عادت آدمی آید و مثلهم. این جمله نشان تأثیر صحبت است که کل عادت غریزی ایسان مقلوب گشته است.
و مشایخ این قصه رضی اللّه عنهم نخست از یکدیگر حق صحبت طلبند و مریدان را بدان فرمایند؛ تا حدی که صحبت اندر میان ایشان چون فریضه گشته است. و پیش از این مشایخ رضی اللّه عنهم اندر آداب صحبت این گروه کتب ساختهاند مشرح؛ چنانکه جنید رضی اللّه عنه کتابی کرد نام آن تصحیح الارادة، و یکی احمدبن خضوریه کرد نام آن الرّعایة بحقوق اللّه، و محمدبن علی التّرمذی رحمة اللّه علیه نیز کتابی کرده است آن را بیان آداب المریدین نام کرده و ابوالقاسم حکیم رضی اللّه عنه و ابوبکر وراق و سهل بن عبداللّه و ابوعبدالرحمان السُّلمی و استاد ابوالقاسم قشیری رحمة اللّه علیهم اجمعین نیز اندر این معنی کتب ساختهاند مستوفا و این جمله ائمهٔ این فن بودهاند.
و مقصود من اندر این کتاب آن است تا هر که را این باشدبه کتب دیگر حاجتمند نگردد و پیش از این گفتم اندر مقدمهٔ کتاب اندر حال سؤال تو که این کتاب مر تو را غُنیهای باشد و مر طالبان این طریقت را. اکنون این ابواب اندر انواع معاملت ایشان مرتب بیارم، ان شاء اللّه تعالی وحده و کفی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: خلاصه متن درباره اهمیت دوستی و حفظ رابطه بین مسلمانان است. در آن آمده است که خداوند به مؤمنانی که اعمال نیکو دارند، محبت میورزد و بین دلهای ایشان دوستی ایجاد میکند. رسول خدا (ص) نیز سه اصل برای تقویت روابط برادری بین مسلمانان بیان کرده است: سلام کردن، جا دادن در مجالس و استفاده از نامهای محبوب. در ادامه اشاره شده است که مؤمنان باید به هم کمک کنند و از صحبت با کسانی که دین آنها را به خطر میاندازند، خودداری کنند. همچنین اهمیت دعا برای یکدیگر و مدارا در روابط نیز بیان شده است. در نهایت، صحبت با نیکان توصیه شده و گفته شده که ارتباط با افراد بد میتواند تأثیر منفی بگذارد. هدف کلی این نوشتار ترویج اخلاق اسلامی و اهمیت ارتباطات نیکو بین مسلمانان است.
هوش مصنوعی: خداوند، متعال، فرموده است: «بیتردید کسانی که ایمان آورده و اعمال صالح انجام دادهاند، الرحمن برای آنها محبت و دوستی قرار خواهد داد.» این آیه بیانگر این است که با رعایت حسن رفتار و تعامل با دیگران، محبت الله نصیب انسانها میشود.
هوش مصنوعی: مؤمنانی که رفتارشان خوب و نیکو باشد، خداوند آنها را دوست خواهد داشت و در دلها محبوب میکند. بدانید که دلها شیوههای محبت را حفظ میکنند و حق و حقوق برادران را رعایت میکنند و نعمتهای آنها را بر خود برتر میدانند.
هوش مصنوعی: پیامبر اکرم، صلیالله علیه و آله، فرمود: «سه کار وجود دارد که محبت و دوستی برادر مسلمانت را افزایش میدهد: وقتی او را دیدی به او سلام کنی، در جمع او را در کنار خود جا بدهی و او را با دوستداشتنیترین نامهایش خطاب کنی.»
هوش مصنوعی: آنچه رسول الله (ص) بیان فرمودند، نشاندهنده رعایت خوبی و حفظ حرمت دیگران است. ایشان فرمودند: «محبت به برادران مسلمان با سه چیز روشن میشود: اول، زمانی که آنها را میبینی، به آنها سلام کنی؛ دوم، در مجالس، جای مناسبی برای آنها فراهم کنی؛ و سوم، آنها را با نامی صدا زنی که برایشان عزیزترین و دوستداشتنیترین نام است.»
هوش مصنوعی: خداوند میفرماید: «مؤمنان برادر یکدیگرند؛ پس میان برادرانتان صلح برقرار کنید.»
هوش مصنوعی: موضوع را با محبت و مهربانی بین دو برادر مسلمان مطرح کرد تا دلهایشان نسبت به یکدیگر آسیب نبیند.
هوش مصنوعی: حضرت فرمودند: «زیاد بر دوستان خود بیفزایید، زیرا پروردگارتان خجالتی و کریم است و ننگ دارد که در روز قیامت بندهاش را در میان دوستانش مجازات کند.»
هوش مصنوعی: به برادران خود احترام بگذارید و با آنها به نیکی رفتار کنید، زیرا خداوند بزرگ و مهربان است و به خاطر کرم خود، بندگانش را در روز قیامت مورد عذاب قرار نمیدهد. اما باید صحبتهای شما فقط برای خداوند باشد و نه برای رضایت نفس و برآورده کردن خواستههایتان. با رعایت ادب، آن بنده شایستهی سپاسگزاری خواهد شد.
هوش مصنوعی: مالک دینار به داماد خود مغیرة بن شعبة، رضی الله عنهما گفت: «هر برادر و دوستی که از او در دینت خیری نیافتی، باید ارتباطت را با او قطع کنی تا از مشکلات و خطرات در امان بمانی.»
هوش مصنوعی: هر برادری و یاری که صحبت کردن با او برای دین تو سودی نداشته باشد، نباید با او صحبت کنی، زیرا چنین گفتگویی برای تو حرام است. در اینجا منظور این است که باید گفتگو را یا با خودت انجام دهی یا با کسانی که برای تو مفید باشند. اگر با خودت صحبت کنی، از آن بهرهمند خواهی شد و اگر با دیگران صحبت کنی، آنها از تو بهرهمند خواهند شد. اگر فردی از تو چیزی بیاموزد، برای او فایدهای دینی خواهد داشت و برعکس. به همین دلیل پیامبر اکرم (ص) فرمودند: "کمال پرهیزگاری، آموختن به کسی است که نمیداند."
هوش مصنوعی: از یحیی بن معاذ رازی نقل شده که میگوید: «چقدر بد است دوستی که نیاز داشته باشی به او بگویی: مرا در دعاهایت یاد کن. و چقدر بد است دوستی که باید به خاطر او، خودت را کوچک کنی و با احتیاط با او رفتار کنی. و چقدر بدتر است دوستی که تو را مجبور کند برای اشتباهت از خودت عذرخواهی کنی.»
هوش مصنوعی: کسی که باید به دعا وصیت شود، یاری خوبی نیست؛ زیرا صحبت یک ساعته او باید همراه با دعا و یاد خدا باشد. همچنین، کسی که باید با او با احتیاط و مدارا زندگی کرد، یاری خوبی نیست؛ چرا که صحبتهای خوب و دلنشین باید بر اساس راحتی و شادابی باشد. اگر او به شما آسیبی رسانده، باید از او عذرخواهی کنید؛ زیرا عذرخواهی نشانهای از فاصله و بیگانگی است و در ارتباط با بیگانگان، رفتاری ناپسند محسوب میشود.
هوش مصنوعی: پیامبر، صلیالله علیه و سلم فرمود: «انسان بر اساس دین دوستی که با او رابطه نزدیک دارد، قرار میگیرد؛ بنابراین هر یک از شما باید دقت کند که با چه کسی دوستی و رفاقت دارد.»
هوش مصنوعی: انسان به مسیر و دینی که دارد، بر اساس دوستانش حرکت میکند. باید دقت کرد که با چه کسانی دوستی و صحبت میکند. اگر ارتباطش با افراد نیکو باشد، حتی اگر خودش در برخی موارد بد باشد، به خاطر این دوستان خوبش به سمت خوبی میرود. اما اگر معاشرتش با افراد بد باشد، حتی اگر خود فرد راستگو و نیکو باشد، به خاطر تأثیرات منفی آنها، ممکن است به سمت بدی گرایش پیدا کند.
هوش مصنوعی: یک مرد در حال طواف کعبه دعا میکرد و میگفت: «خدایا برادرانم را نیکو کن.» افرادی به او گفتند: «تو به جایگاه بلندی رسیدهای، چرا برای خودت دعا نمیکنی تا همه برادرانت را دعا کنی؟» او پاسخ داد: «من برادرانی دارم که به آنها برمیگردم. اگر آنها خوب شوند، من هم با آنها به راه درست میآیم و اگر آنها بد شوند، من هم مثل آنها خراب میشوم. من برادرانم را دعا میکنم تا همۀ ما به سعادت برسیم، زیرا اساس صلاح من در ارتباط با افراد خوب است. دعا میکنم تا مقصود من و آنها برآورده شود، ان شاء الله.»
هوش مصنوعی: این متن بیان میکند که نفس انسان با عادتهایی که در میان گروهها شکل میگیرد، آرامش پیدا میکند. از آنجایی که اعمال و تمایلات صحیح و نادرست در این عادتها ترکیب میشود، آنچه انسان در تعاملات خود میبیند، بر روی او تأثیر میگذارد و باعث میشود که تمایلات او بر برخی دیگر غلبه کند. صحبت و ارتباط با دیگران تأثیری عمیق بر طبیعت افراد دارد و عادتها میتوانند به راحتی تغییر کنند. به گونهای که حتی حیوانات نیز میتوانند با آموزش به رفتارهای انسانی نزدیک شوند. این موارد همه نشاندهنده تأثیرات عمیق صحبت و ارتباطات اجتماعی بر روی عادتها و رفتارها هستند.
هوش مصنوعی: مشایخ این داستان، که خدا رضایتشان دهد، ابتدا از یکدیگر اجازه سخن گفتن میطلبیدند و به مریدان خود نیز میآموختند که چگونه صحبت کنند، بهطوری که گفتوگو در میان آنها به یک رسم و امر واجب تبدیل شده بود. پیشتر، این مشایخ در آداب صحبت بین اعضای گروه، کتابهایی مفصل نوشتهاند. مانند جنید که کتابی به نام «تصحیح الاراده» تألیف کرد و احمد بن خضوریه کتابی با عنوان «الرّعایة بحقوق اللّه» نوشت. همچنین محمد بن علی الترمذی، رحمت الله علیه، کتابی تحت عنوان «بیان آداب المریدین» تألیف کرد. دیگرانی چون ابوالقاسم حکیم، ابوبکر وراق، سهل بن عبداللّه و ابوعبدالرحمان السّلمی و استاد ابوالقاسم قشیری نیز در این زمینه کتابهایی منتشر کردهاند و این افراد از ائمه prominent در این مبحث شناخته میشوند.
هوش مصنوعی: در این کتاب هدف من این است که خوانندگان نیاز به مطالعه دیگر کتابها نداشته باشند. پیشتر در مقدمه اشاره کردم که امیدوارم این کتاب برای تو و دیگر جویندگان این طریق، مفید و کافی باشد. اکنون قصد دارم موضوعات مختلف مربوط به رفتار و تعاملات آنان را به نظم بیاورم، انشاءالله.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.