بخش ۶۴ - ۶۴ ابوالحسن علی بن ابراهیم الحصری، رحمةاللّه علیه
ومنهم: سُرورِ سرّ سالکان طریق، و جمال جانهای اهل تحقیق، ابوالحسن علی بن ابراهیم الحصری، رحمةاللّه علیه
از محتشمان احرار درگاه حق تعالی بود و از کبرای ائمهٔ متصوّفه. اندر زمانهٔ خود بی نظیر بود. وی را کلام عالی است و عباراتی خوش اندر کل معانی.
از وی میآید که گفت: «دَعُونی فی بَلائی، هاتُوا مالَکُم. ألَسْتُم مِنْ أولادِ آدمَ الَّذی خَلَقَه اللّهُ بِیَدِه و نَفَخَ فیه مِنْ رُوحِه وأسْجَدَ لَه ملائکَتُه، ثُمَّ أَمَرَهُ بأمرٍ، فَخالَفَ؟ إذا کانَ أوّلُ الدَّنِّ دُردیّاً، کَیفَ یکونُ آخِرُه؟» بگذارید مرا به بلای من، نه شما از فرزندان آدمید، آن که حق تعالی او را به ید قدرت خود بیافرید به تخصیص خلقت، و به جان بی واسطهٔ غیر ورا زنده کرد و ملائکه را فرمود تا وی را سجده کنند، پس وی را فرمانی فرمود، در آن فرمان مخالف شد؟ چون اول خُنب دُردیّ بود آخرش چگونه باشد؟ یعنی چون آدمی را بدو بازگذارند همه مخالفت باشد؛ اما چون عنایت خود به وی فرستد همه محبت باشد. پس حسن عنایت حق برشمر، و قبح معاملت خود با آن مقابله کن، و پیوسته عمر اندر این گذار. و باللّه العون و العصمة.
٭٭٭
این است نشان بعضی از ذکر مقدمان متصوّفه و قدوهٔ ایشان، رضی اللّه عنهم اجمعین و اگر جمله را در این کتاب یاد کردمی، و یا روزگار عزیز جمله را شرح دادمی و حکایات ایشان بیاوردمی، از مقصود بازماندمی و کتاب مطوّل شدی. کنون گروهی را از متأخران بدیشان پیوندم تا فواید و مواید بیشتر باشد. و باللّه العون و التوفیق.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوالحسن علی بن ابراهیم الحصری رحمةالله علیه شخصیتی برجسته و محترم در علمای تصوف است. او نه تنها از بزرگان این عرصه بود، بلکه در زمان خود به عنوان یکی از بزرگترینان شناخته میشد. وی سخنان عمیق و دلنشینی دارد که در آنها به موضوعاتی چون آفرینش انسان و رابطه او با خداوند اشاره میکند.
یکی از نقلقولهای معروف او این است: "دعونی فی بلایی هاتوا مالکم..." که اشاره به انسانی بودن و مسیر دشوار زندگی انسانها دارد. او تأکید میکند که انسان با وجود مشکلات و مخالفتها، باید به عنایت خداوند امیدوار باشد و همواره در پی محبت و تعامل درست با او باشد.
نویسنده در این متن به بیان بخشی از تعالیم و اندیشههای متصوفه پرداخته و نیز بیان میکند که اگر میخواست تمام اقوال و حکایات این بزرگان را شرح دهد، کتاب بسیار طولانی میشد. به همین دلیل، تصمیم دارد به برخی از معاصرین بپردازد تا بتواند فواید بیشتری را ارائه دهد.
هوش مصنوعی: او یکی از خوشیهای رازآلود و زیباییهای جانهای اهل تحقیق است. نام او ابوالحسن علی بن ابراهیم الحصری است و رحمت خدا بر او باد.
هوش مصنوعی: او از اشخاص محترم و آزاداندیش در درگاه خداوند متعال بود و یکی از بزرگان سلسلههای عرفانی به حساب میآمد. در زمان خود بیهمتا بود. سخنانش عالی و عباراتش زیبا بود و در تمام معانی بسیار معنادار بود.
هوش مصنوعی: بگذارید من در بلا و آزمایش خود باشم، شما آیا از فرزندان آدم نیستید؟ آن کسی که خدا او را با دست خود خلق کرد و از روحش در او دمید و به ملائکه دستور داد تا به او سجده کنند، سپس با او دستوری داد و او خلاف کرد؟ اگر آغاز کارهایی که میکردند بد باشد، پایان آن چگونه خواهد بود؟ یعنی زمانی که انسان را به حال خود رها کنند، همه چیز بر وفق مرادش نخواهد بود؛ اما وقتی که رحمت و لطف خداوند به او برسد، همه چیز به محبت تبدیل میشود. پس به نعمتهای خدا توجه کن و با بدی رفتار خود مقابله کن و زندگیات را به این ترتیب بگذران. از خداوند مدد و حفظ طلب کن.
هوش مصنوعی: این متن به معرفی یک سری از شخصیتهای بزرگ تصوف و سیره آنها میپردازد و اشاره میکند که ذکر همهی این اشخاص و شرح کامل داستانهایشان موجب طولانی شدن کتاب خواهد شد. به همین دلیل، تنها به ذکر بعضی از شخصیتهای متأخر و مرتبط با آنها اکتفا میکند تا از این طریق امکان بهرهمندی بیشتری فراهم شود و همچنین از خداوند کمک و توفیق را درخواست میکند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.