بخش ۵۱ - ۵۱ ابومحمّد احمدبن الحسین الجُریری، رضی اللّه عنه
و منهم: باسط علوم، و واضع رسوم، ابومحمد، احمدبن الحسین الجُریری، رضی اللّه عنه
از صاحب سران جنید بود و صحبت سهل بن عبداللّه دریافته بود. و از همه اصناف علوم خبر داشت. اندر فقه امام وقت بود واصول نیک دانست. و اندر طریقت تصوّف به درجتی بود که جنید گفت: «مریدان مرا ادب آموز و ریاضت فرمای.» و از پس جنید ولی عهد وی بود.
از وی میآید که گفت: «دَوامُ الایمانَ وَقِوامُ الأدیانِ و صَلاحُ الأبدانِ فی خِلالِ ثلاثٍ: الإکتفاء، و الاتّقاء و الاحتماء. فَمَنِ اکْتَفی باللّهِ صَلُحَتْ سَریرَتُه، و مَنِ اتَّقی ما نَهیَ اللّهُ عَنه اسْتَقامَتْ سیرَتُه، وَمَنِ احتَمی مالَم یُوافِقْهُ ارْتاضَتْ طبیعَتُه. فَثَمَرَةُ الإکتفاءِ صَفْوُ المَعرِفَةِ و عاقِبَةُ الإتّقاءِ حُسنُ الخلیفةِ و غایةُ الإحتماءِ اعتِدالُ الطّبیعةِ.» دوام ایمان و پایْ داشت دین و صلاح تن اندر سه چیز بسته است: یکی بسنده کردن ودیگر پرهیز کردن و سدیگر غذا نگاه داشتن. هرکه به خدای تعالی بسنده کند سرش بصلاح شود، و هرکه از مَناهی وی بپرهیزد سیرتش نیکو گردد و هرکه غذای خود نگاه دارد نفسش ریاضت یابد. پس پاداش اکتفا صَفو معرفت باشد و عاقبت تقوی حسن خلیقت و غایت احتما اعتدال طبیعت؛ یعنی هرکه به خداوند تعالی بسند کار باشد معرفتش مصفا شود و هر که چنگ در معاملت تقوی زند خُلقش نیکو گردد اندر دنیا و آخرت؛ کما قالَ النَّبیُّ، علیه السّلام: «مَنْ کَثُرَ صلواتُه باللّیل حَسُنَ وَجْهُه بِالنَّهار. هر که را نماز شب بسیار بود رویش اندر روز نیکو باشد.» و اندر خبر دیگر است که: در قیامت متقیان میآیند «وُجُوهُهُم نورٌ علی مَنابِرَ منْ نورٍ. با رویهای منور بر تختها از نور»، و هرکه طریق احتما بر دست گیرد تنش از علت و نفسش از شهوت محفوظ باشد. و این سخنان جامع است و نیکو. واللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابومحمد احمد بن الحسین الجریری، از نمایندگان بزرگ تصوف و علمای فقه، از شاگردان جنید و سهل بن عبدالله بوده است. او در علوم مختلف تسلط داشت و از نظر طریقت، در مرتبهای بلند قرار داشت. او میگوید که ثبات ایمان و صلاح دین و جسم انسان در سه چیز است: ۱) اتکای به خدا، ۲) پرهیز از ناپسندیها، و ۳) حفظ نفس و غذا. اگر فرد به خدا اتکا کند، باطنش درست میشود، و اگر از ناپسندیها بپرهیزد، سیرتش نیکو خواهد بود. همچنین، کسی که به خود غذایی مناسب بدهد، نفسش تربیت میشود. در نهایت، پاداش اتکاء به خدا، صفای معرفت و عاقبت تقوا، حسن خلق و اعتدال در طبیعت است. این آموزهها بر پرهیز از گناهان و عبادت خداوند تأکید دارند و تأثیر آنها در دنیا و آخرت نمایان است.
هوش مصنوعی: از جمله آنها، باسط علوم و بنیانگذار شیوهها، ابومحمد، احمد بن حسین جریری، رضی الله عنه است.
هوش مصنوعی: او از شخصیتهای برجسته در میان پیروان جنید بود و مباحث سهل بن عبداللّه را فراگرفته بود. در زمینههای مختلف علمی آگاهی داشت و در فقه به عنوان امام زمان خود شناخته میشد و به خوبی مبانی را میدانست. در عرفان و تصوّف به سطحی رسیده بود که جنید به او گفت: «مریدان مرا بیاموز و به زحمت و تمرین برسان.» و پس از جنید به عنوان جانشین او شناخته میشد.
هوش مصنوعی: ایمان پایدار و صحت دین و سلامت بدن در سه چیز خلاصه میشود: یکی اکتفا کردن، دیگری پرهیز کردن و سومی نگهداری غذا. هرکس به خداوند متصل شود، حالش خوب میشود و هرکس از کارهایی که خدا نهی کرده است بپرهیزد، رفتار او نیکو خواهد بود و هرکس غذای خود را مراقبت کند، روحش به کمال میرسد. ثمره اکتفا، شناخت خالص و نتیجه تقوا، خلق و خوی نیکو است و هدف از نگهداری غذا، اعتدال در طبیعت انسان است. به عبارت دیگر، هر که به خداوند اعتماد کند، معرفتش روشنتر میشود و هر که تقوا را پیشه کند، در دنیا و آخرت رفتاری نیکو خواهد داشت. همچنین پیامبر اسلام فرمودهاند که کسی که در شب زیاد نماز بخواند، در روز چهرهاش نیکو خواهد بود. در احادیثی دیگر نیز آمده که در قیامت، پرهیزگاران با چهرههای نورانی وارد میشوند و کسی که به حفظ در برابر temptations پرداخته باشد، بدنش از بیماری و نفسش از شهوات در امان خواهد بود. این گفتهها جامع و ارزشمند هستند و خداوند داناتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.