بخش ۴۴ - ۴۴ ابوسعید احمدبن عیسی الخرّاز، رضی اللّه عنه
و منهم: سفینهٔ توکل و رضا و سالک طریق فنا، ابوسعید احمدبن عیسی الخرّاز، رضی اللّه عنه
که لسان احوال مریدان و برهان اوقات طالبان بود و نخست کس که از مقام فنا و بقا عبارت کرد، وی بود و وی را مناقب مشهور است و ریاضات و نکتهای مذکور، و تصانیف متلالی و کلام و رموز عالی و با ذی النون مصری و بِشْر حافی و سری سَقَطی صحبت کرده بود.
و از وی میآید که اندر قول پیغمبر، علیه السّلام: «جُبِلَتِ القُلوبُ عَلی حُبِّ مَنْ أحْسَنَ إلَیها»، قال: «و اعَجَبا لِمَنْ یَرَ مُحْسِناً غَیْرَاللّه، کَیْفَ لایَمیلُ بِکُلِیَّته إلی اللّه!» آفرینش دلها بر دوستی آن کس است که بدو نیکویی کند؛ یعنی هر که به جای کسی نیکویی کند، لامحاله آن کس به دل مر آن کس را دوست گیرد. بوسعید گفت: وا عجبا! آن که در همه عالم جز خداوند را تعالی محسن نداند، چگونه دل بکلیت بدو نسپارد؟ از آنچه احسان بر حقیقت آن بود که مالک الأعیان کند؛ که احسان نیکویی کردن بود به جای کسی که بدان نیکویی محتاج بود. آن که وی را از غیر احسان باید، وی چگونه احسان تواند کرد؟ پس مُلک و مِلک مر خداوند راست جل جلاله که از غیر بی نیاز است، و همه عالمین و کونین بدو نیازمند و چون دوستان حق این معنی بدانستند اندر انعام و احسان، مُنعم و مُحسن دیدند. دلهایشان بکلیت اسیر دوستی وی شد،از غیر وی اعراض کردند. واللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوسعید احمد بن عیسی خراز، یکی از عارفان و صوفیان بزرگ است که به عنوان نمایندهای از احوال مریدان و برهان حال طالبیان شناخته میشود. او نخستین کسی است که درباره مقام فنا و بقا صحبت کرده و به مناقب و ویژگیهای بینظیری معروف است. او در کنار بزرگان دیگری چون ذیالنون مصری و بشر حافی فعالیتهای معنوی و تصنیفهای زیادی داشته است.
از او روایت شده که در تفسیر قول پیامبر (ص) درباره محبت دلها به نیکوکاران، به عجب از کسانی پرداخته که تنها نیکی را از غیر خداوند میشناسند و میپرسد چطور ممکن است دل آنها به کسی جز خداوند متمایل شود؟ او تأکید میکند که احسان واقعی تنها از سوی خداوند، که بینیاز است، میآید و همه مخلوقات به او نیاز دارند. به همین دلیل، دوستان حقیقی خداوند در محبت و نیکی، دلهایشان به او وابسته و اسیر میشود و از غیر او دوری میکنند.
هوش مصنوعی: ابوسعید احمد بن عیسی خرّاز، یکی از افراد مهم و بافضیلت است که به توکل و رضا در زندگی پرداخته و در راه فنا (از بین رفتن خودخواهی و رسیدن به حقیقت) قدم گذاشته است.
هوش مصنوعی: میتوان گفت که زندگی و اصول فکری افرادی که به دنبال معرفت و حقیقت هستند، نشاندهنده احساسات و شرایط آنهاست. نخستین کسی که درباره مفاهیم فنا و بقا توضیح داد، این فرد بود که به خاطر ویژگیهای برجستهاش شناخته شده است. او همچنین در زمینه ریاضتهای روحانی و نکات عمیق معرفتی، آثار متنوعی از خود به جا گذاشته و با شخصیتهای مهمی همچون ذی النون مصری، بشری حافی و سری سقطی نیز در ارتباط بود.
هوش مصنوعی: دلها به طور طبیعی به محبت و دوستی کسانی که به آنها نیکی میکنند، گرایش دارند. به بیان دیگر، هر کس که به دیگری خوبی کند، حتماً دل او را به سمت خود جذب میکند. از این رو، شگفتآور است که کسی که در عالم جز خداوند را خوب نمیداند، چگونه ممکن است تمام وجودش را به او بسپارد. حقیقت احسان به این است که نیازمند را در نظر بگیریم و به او نیکی کنیم. اما اگر کسی که نیازمند نیست، چگونه میتواند نیکی کند؟ تمام داراییها و امور عالم متعلق به خداوند است که از هیچکس بینیاز است و همه موجودات به او نیاز دارند. وقتی دوستان خدا این حقیقت را درک کردند، همواره خداوند را منعم و نیکوکار دیدند و دلهایشان به طور کامل به عشق او گروید و از غیر او روی برگردانیدند. خداوند داناتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.