بخش ۴۲ - ۴۲ ابوعبداللّه محمد بن علی التّرمذی، رضی اللّه عنه
و منهم: شیخ باخطر، و فانی از اوصاف بشر، ابوعبداللّه محمدبن علی التّرمذی، رضی اللّه عنه
اندر فنون علم کامل و امام بود و از مشایخ محتشم بود. وی را تصانیف بسیار است و نیکو، و کرامات مشهور اندر بیان هر کتاب، چون ختم الولایة و کتاب النّهج و نوادرالاصول، و جز این بسیار کتب دیگر ساخته است و سخت معظم است به نزدکی من؛ زیرا که دلم شکار وی است.
و شیخ من گفت رحمةاللّه علیه که: «محمد درّ یتیم است که اندر همه عالم هِمال ندارد.»
و اندر علوم ظاهر وی را نیز کتب است و اندر احادیث اسناد عالی دارد و تفسیری ابتدا کرده بوده است عمر تمام کردن آن نیافت، بدان مقدار که کرده است در میان اهل عالم منتشر است و فقه بر یکی از خواص یاران ابوحنیفه رضی اللّه عنهم خوانده بود. وی را اندر ترمد محمد حکیم خوانند و حکیمیان از متصوّفه اقتدا بدو کنند.
و وی را مناقب بسیار است. یکی از آن جمله آن که با خضر پیغمبر علیه السّلام صحبت داشته بود و ابوبکر وراق ترمدی که مرید وی بود روایت کند که: «هر یک شنبه خضر به نزدیک وی آمدی و واقعهها از یکدیگر بپرسیدندی.»
از وی میآید که گفت: «مَنْ جَهِلَ أَوْصافَ العُبودیّةِ فَهُوَ بِنُعوتِ الرّبّانِیَّةِ أجْهَلُ.» هرکه به علم شریعت و اوصاف بندگی جاهل باشد او به اوصاف خداوند تعالی جاهلتر باشد. و هرکه به معرفت نفس که مخلوق است راه نبرد به معرفت حق تعالی که خالق است، هم راه نبرد. و هرکه آفات صفت بشریت نبیند لطایف صفات ربوبیت کی داند؟ که ظاهر به باطن تعلق دارد، هرکه به ظاهر تعلق کند بی باطن، محال و هر که به باطن تعلق کندبی ظاهر، محال. پس معرفت اوصاف ربوبیت اندر صحت ارکان عبودیت بسته است و بی آن درست نیاید. و این کلمه سخت با اصل و مفید است، به جایگاه خود تمام کرده شود، ان شاءاللّه، تعالی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شیخ باخطر، ابوعبدالله محمدبن علی الترمذی، فردی بزرگوار و عالم در علوم اسلامی بود. وی کتابهای زیادی تألیف کرده و کراماتش مشهور است. شیخ باخطر به تفسیر و احادیث نیز اهتمام داشته و اسناد عالیتی در این زمینه دارد. او با خضر پیامبر در ارتباط بوده و هر هفته ملاقات میکردند. یکی از نظرات وی این است که هر کس به معرفت صحیح خداوند نرسد، به معرفت خود نیز نمیرسد. او به ارتباط بین ظاهر و باطن اشاره کرده و بر اهمیت معرفت ربوبیت تأکید دارد.
هوش مصنوعی: یکی از آنها شیخ باخطر و فانی از ویژگیهای انسانی، ابوعبداللّه محمد بن علی ترمذی، با رحمت الهی همراه باشد.
هوش مصنوعی: او در علم و امامی دانشمند بود و از مشایخ محترم به شمار میرفت. آثار زیادی از او به جای مانده است که کیفیت بالایی دارند و کرامات او در کتابهایی همچون "ختم الولایة"، "کتاب النّهج" و "نوادرالاصول" به خوبی بیان شده است. علاوه بر این آثار، کتابهای دیگر زیادی نیز به رشته تحریر درآورده است و نزد من بسیار مورد احترام است؛ زیرا من به او علاقهمندم.
هوش مصنوعی: شیخ من رحمهالله علیه فرمودند: «محمد مانند درّی است که یتیم است و در تمام جهان کسی او را حمایت نمیکند.»
هوش مصنوعی: او در علوم ظاهری نیز کتابهایی دارد و در احادیث به اسناد عالی مشهور است. تفسیر را نیز آغاز کرده بود، ولی موفق به تمام کردن آن نشد. آنچه را که تا به حال نوشته، در میان اهل علم منتشر شده است و فقه را نیز به یکی از خاصترین یاران ابوحنیفه آموخته بود. او را در ترمذ به نام محمد حکیم میشناسند و حکما از صوفیان از او پیروی میکنند.
هوش مصنوعی: او دارای فضائل و ویژگیهای زیادی است. یکی از این ویژگیها این است که با خضر، پیامبر بزرگ، گفتگو کرده است. ابوبکر وراق ترمدی، که شاگرد او بوده، نقل میکند که هر یکشنبه خضر به نزد او میآمد و آنها به تبادل حوادث و وقایع میپرداختند.
هوش مصنوعی: هر کسی که به علم شریعت و ویژگیهای بندگی ناآگاه باشد، قطعاً نسبت به ویژگیهای خداوند نیز ناآگاهتر است. اگر کسی نتواند به شناخت نفس خود که مخلوق است بپردازد، به شناخت حق تعالی که خالق است نیز نخواهد رسید. آن کسی که به عیوب و کمبودهای صفات بشری خود توجه نکند، چگونه میتواند لطافتهای صفات ربوبیت را درک کند؟ زیرا ظاهر به باطن مرتبط است؛ کسی که به ظاهر بدون توجه به باطن بچسبد، در حقیقت دچار خطا شده و کسی هم که فقط به باطن بدون توجه به ظاهر بپردازد، دچار خطای دیگری است. بنابراین، شناخت ویژگیهای ربوبیت در صحت ارکان عبودیت محصور است و بدون آن، این شناخت به درستی حاصل نمیشود. این جمله عمیق و با مفهوم است و باید به درستی در جایگاه خود فهمیده شود، ان شاءاللّه.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال یک حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.