بخش ۲۹ - ۲۹ ابوعبداللّه احمدبن عاصم الانطاکی، رضی اللّه عنه
و منهم: ممدوح جمع اولیاو قدوهٔ اهل رضا، ابوعبداللّه احمدبن عاصم الأنطاکی، رضی اللّه عنه
از اعیان قوم بود و سادات ایشان، و عالم به علوم شریعت و اصول و فروع و معاملات. عمری دراز یافت و با قدما صحبت کرده بود و اتباع تابعین را دریافته بود. از اقران بشر و سری بود و مرید حارث محاسبی و فضیل را دیده بود و با وی صحبت داشته و به همه زبانها ستوده بود. و وی را کلام عالی است و لطایف سامی اندر فنون علم قوم.
از وی میآید که گفت، رُضی عنه: «أنْفَعُ الْفَقْرِ ما کُنْتَ به مُتَجَمِّلاً و به راضیاً.» نافعترین فقری آن بود که تو بدان متجمل باشی و بدان راضی؛ یعنی جمال همه خلق اندر اثبات اسباب بود وجمال فقیر اندر نفی اسباب و اثبات مُسبِّب و رجوع بدو و رضا به احکام وی؛ از آنچه فقر فقد سبب بود و غنا وجود سبب و بی سبب با حق بود و با سبب با خود. پس سبب محل حجاب آمد و ترک اسباب محل کشف و جمال دو جهان اندر کشف و رضاست و سخط همه عالم اندر حجابو سخط. و این بیانی واضح است اندر تفصیل فقر. و اللّه اعلم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: ابوعبدالله احمد بن عاصم انطاکی یکی از بزرگان و علمای سادات است که عمر طولانی داشته و به علوم شرع آشنایی داشته است. او با بسیاری از پیشینیان در ارتباط بوده و از تابعین علم آموخته است. او دارای شخصیت ممتاز و کلامی عالی است و در زمینههای مختلف علمی نظرهای برجستهای دارد. او به بیان فقر پرداخته و معتقد است که برترین نوع فقر، فقر متجمل و با رضایت است. او بر این باور است که جمال انسان در وابستگی به اسباب است، ولی جمال فقیر در نداشتن اسباب و وابستگی به خداوند نهفته است. به طور کلی، او اهمیت رضا و کشف حقیقت را در زندگی تأکید میکند.
هوش مصنوعی: از جمله کسانی که قابل ستایش هستند و از اولیا و پیشوایان اهل رضا به شمار میروند، ابوعبدالله احمد بن عاصم انطاکی است که خداوند بر او رحمت کند.
هوش مصنوعی: وی از خانوادههای برجسته و سادات معروف بود و در زمینه علوم دینی و احکام شرع و معاملات تخصص داشت. عمر طولانی داشت و با بزرگان گذشته گفتگو کرده بود و پیروان تابعین را میشناخت. او با همنسلانش ارتباط داشت و با حارث محاسبی و فضیل دیدار کرده و با آنها صحبت کرده بود. او به زبانهای مختلف تسلط داشت و سخنانش بسیار ارزشمند و لطیف بود و در زمینه علوم مختلف از دیگران ممتاز بود.
هوش مصنوعی: از او نقل شده که گفت: «مفیدترین نوع فقر، آن فقر است که تو در آن به شکوه و زیبایی ظاهر شوی و از آن راضی باشی.» یعنی زیبایی همه مخلوقات در اثبات اسباب است، اما زیبایی فقیر در نفی اسباب و اثبات مسبِّب (علت) و بازگشت به او و راضی بودن به حکمتهایش است. زیرا فقر، فقدان سبب است و غنا، وجود سبب. بیسبب بودن با حق و با سبب بودن با خود است. بنابراین، سبب مسیر حجاب است و ترک اسباب، مسیر کشف و زیبایی دو جهان در کشف و رضاست، در حالی که ناخشنودی همه جهان در حجاب و ناخشنودی است. این نکته، بیان روشنی از تفصیل فقر است و خدا داناتر است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.