إِنَّ الَّذِینَ کَفَرُوا وَ یَصُدُّ ونَ عَنْ سَبِیلِ اللَّهِ.
ای یمنعون عن طاعة اللّه.
وَ الْمَسْجِدِ الحْرامِ الَّذِی جَعَلْناهُ لِلنَّاس
خلقناه و بیّناه للنّاس کلّهم، لم نخصّ به بعضا دون بعض
سَواءً الْعاکِفُ فِیهِ وَ الْباد
سواء فی تعظیم حرمته و قضاء النّسک فیه الحاضر و الّذی یاتیه من البلاد
احوال هر کسی را سبب سعادت وی گردانیدهاند و سبب خذلان وی گردانیدهاند، هم در این جهان و هم در آن جهان. چنانکه آن سید بامداد دو کلمه دعا از سرشکستگی گفت، همه چیزیش دادند. پس مبدأ حالت نظر است و تمامش آن است که در هر دو جهان آشکارا شود، آنچنانکه در بارگاهی بانگ برآید و کوکویی درافتد که فلان کس نامزد سیاست است، یعنی آن نظرِ اوّل که به بدی میکند کسی، آن نیز همچنان است که بانگ و کوکو میکنند. و آن نظر فعل توست و منظور فیه فعل تو نیست، و این فعل تو را سبب جزای تو گردانیدهاند، و اگر ناگاه نظر تو بر بدی افتد تو را بدان نگیرند که «النّظرة الاولی لک و الثّانیة علیک» امّا اگر نظر به مداومت کنی که فعل توست بر تو بگیرند.
اکنون چون نظر بد کردی، آن کوکوییست که تو را نامزد عقوبتی کردند حالی، و از اثر آن نامزد بر دلت تیرگی بیفتد همچون شکل دلتنگی. اگر همان حالت در تو باشد، بآخر ابر شود و پژمردگی در تن تو و در دین تو پدید آید و پوست تو دگرگون گردد و آن حالت باقی ماند و تن تو در بدیها خو کند و دل سیاه شدن گیرد، همچنین تا به درِ مرگ ظُلُماتٌ بَعْضُها فَوْقَ بَعْضٍ و حجاب بر حجاب و پلاس بر پلاس شود. و این حالتها پیش از مرگ به اختیار تو چنین گردد و بعد از مرگ به حکمِ خاصیت، این پلاس محسوس شود، و چون به منکر رسد گرز شود و در گور قرین تو شود و در عرصات زنجیر و در دوزخ نار شود.
و اگر چنانکه نظر کردی به بدی و نامزد عقوبت شدی امّا پشیمانیت آمد از آن نظر، از اندرون بارگاه احبّه ملایکه و عقل و تمییز جمع شدند و تو را تلقین کنند بر عذر خواستن به جمله کلمات عاجزانه و بیچارگانه، چنانکه به آدم که «فَتَلَقَّی آدَم مِنْ رَبِّهِ کَلِماتٍ فَتابَ عَلَیْه »، َ«ربَّنا ظَلَمْنا» تا آن نامزد عقوبت را و آن گفتوگوی را از تو دور کنند و آن تیرگی را از روی دل تو ببرند. و همچنین اگر آن حالت و آن نظر تا عمل کردنِ بیاعتقادانه انجامیده باشد و لباسهای سیاه زیر یکدیگر بر دل تو پوشانیده باشند، باز نیکوگویان و عذرخواهان پیش از غرغره مرگ در میانه آیند و تو را آزاد کنند، و لکن بِدانقدر بدنامی فاش گشته باشی و بیمراد مانده باشی و از پایگاه افتاده باشی، باز اگر خواهی تا به سرِ آن منصب بازآیی دیر باشد.
اکنون چو معلوم شد که همین حالت نیک را خلعت مردم گردانیدهاند و همین حالت بد را خذلان و عقوبت وی گردانیدهاند. و آن دو حالت گردان است و منشأ او از دو درگاه نهادن است، یکی درگاه آرزو و هوا و یکی درگاه فرمانطلبی و رضای اللّه. هرگاه بدان درگاه رفتی نامزد خلعت باشد تو را، و اگر گردان میباشی نامزد و خلعت تو گردان میباشد، تا پایان بر یکی نامزد مفرد مانی و آن مؤکّد شود به مرگ، یعنی یا برآویختند تو را یا زود منشور أَلاَّ تخَافُوا وَ لا تحَزَنُوا نبشتند تو را
و اللّه اعلم
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی وضعیت افراد کافر و کسانی که از مسیر خدا بازمیدارند، میپردازد. گفته میشود که مسجد الحرام برای همه انسانها خلق و معرفی شده و تمامی زائران، چه مقیم و چه دور، در احترام و عبادت آن یکسان هستند. همچنین، افراد بر اساس نیت و نگاهی که به امور دارند، به دو دسته تقسیم میشوند: کسانی که با نیت بد به مسائل نگاه میکنند و گرفتار عذاب و خسران میشوند و کسانی که با نیت خوب و توبه، مورد رحمت الهی قرار میگیرند.
نکته دیگری که مطرح میشود این است که نگاه اول به بدی، گناه محسوب نمیشود، اما اگر این نگاه ادامه یابد و به عمل منجر شود، فرد گرفتار عذاب خواهد شد. درنتیجه، انسانها باید در هر دو جهان مواظب نگرش و اعمال خود باشند، زیرا این وضعیتها میتواند در زندگی آنان تأثیر بگذارد و در آخرت نیز به عذاب و پشیمانی منجر شود. در نهایت، انتخاب یک درگاه (درگاه آرزو یا درگاه رضای الهی) میتواند سرنوشت فرد را تعیین کند و به این ترتیب بر اساس نیت و اعمال خود، به خلعت نیکو یا عذاب بدنامی دچار میشوند.
هوش مصنوعی: کسانی که کافر شدهاند و مردم را از راه خدا بازمیدارند.
هوش مصنوعی: ای کسانی که از اطاعت خداوند جلوگیری میکنید.
هوش مصنوعی: و مسجد الحرامی که ما آن را برای مردم قرار دادهایم.
هوش مصنوعی: ما این را خلق کردیم و برای تمام مردم توضیح دادیم، بدون اینکه برخی را نسبت به برخی دیگر خاص کنیم.
هوش مصنوعی: چه کسانی که در آنجا اقامت دارند و چه کسانی که از دور میآیند، برای خدا یکسان هستند.
هوش مصنوعی: جز در بزرگداشت حرمت او و انجام مناسک عبادی در آن، برای حاضرین و کسانی که از کشورهای دور به آنجا میآیند.
هوش مصنوعی: احوال هر فرد به عواملی بستگی دارد که باعث خوشبختی یا بدبختی او در این دنیا و آن دنیا میشود. مانند شخصی که در صبح دعا کرده و به خاطر آن، همه چیزش را به او میدهند. نکته اصلی در دیدگاه و نظر انسان است؛ همانطور که در یک مکان خاص صدایی بلند میشود و مشخص میکند که فلان نفر در سیاست است. یعنی همان اولین نگاهی که به بدی میاندازیم، تاثیرگذار است و مانند صدایی که میزند، اهمیت دارد. این نگاه، عمل ما محسوب میشود و نتیجهاش به ما برمیگردد. اگر ناگهان به چیزی بد نگاه کنیم، ما را سرزنش نمیکنند، زیرا نگفتهاند که اولین نگاه فقط برای توست و نگاه دوم مسئولیت دارد. اما اگر مدام به آن نگاه ادامه دهی، این عمل توست و برای آن عواقبی برایت رقم میزنند.
هوش مصنوعی: اگر به بدیها نگاه کنی، این همان عواقبی است که تو را به مجازاتی نامزد میکند. تاثیر این وضعیت بر روی قلبت، تیرگی و دلتنگی به همراه دارد. اگر این احساسات در تو باقی بمانند، به تدریج به افسردگی و مشکلات جسمی و روحی دچار میشوی، پوستت تغییر میکند و حالاتی که در تو ایجاد شده، به تو عادت میکند و دل تو را سیاه میکند. این حالتها تا هنگام مرگ باقی میمانند و به شکل ظلماتی متراکم بر هم انباشته میشوند. این وضعیتها پیش از مرگ به اختیار خودت به وجود میآید و بعد از مرگ، به خواص خود، واضحتر خواهد شد و مانند باری در گور همراه تو خواهد بود و در روز قیامت به زنجیر کشیده خواهی شد و در جهنم عذاب خواهی شد.
هوش مصنوعی: اگر به بدیها و عواقب آنها فکر کنی و احساس پشیمانی کنی، فرشتگان و عقل و درک در درونت جمع میشوند تا به تو یادآوری کنند که عذرخواهی کنی و از کلمات فروتنانه استفاده کنی. مانند آدام که از پروردگارش آموخت و توبه کرد و گفت: "پروردگارا، ما بر خود ستم کردیم". این تلاشها برای دور کردن عواقب منفی و تیرگیها از دل توست. همچنین اگر این احساسات و تفکرات به عملی نادرست تبدیل شده باشند و بار سنگینی بر دوش تو گذاشته باشند، افرادی که نیکوکار و عذرخواه هستند، قبل از رسیدن لحظه مرگ به کمک میآیند تا تو را آزاد کنند، اما بدنامی و شکست تو در آن میان ممکن است باقی بماند و اگر بخواهی به موقعیت قبلی خود برگردی، ممکن است زمانبر باشد.
هوش مصنوعی: اکنون مشخص شده است که حالت نیک فرد به عنوان پاداش مردم در نظر گرفته میشود و حالت بد او به عنوان مجازات و تنبیه. این دو وضعیت به هم مرتبط هستند و منبع آنها از دو مسیر ناشی میشود: یکی مسیر آرزو و خواستههای شخصی و دیگری مسیر پیروی از فرمان خداوند و رضایت او. اگر به مسیر اول بروی، به عنوان کسی که شایسته پاداش است شناخته میشوی، و اگر در این مسیر باقی بمانی، حالت تو نیز به همین شکل خواهد بود. در نهایت، بر یکی از این دو مسیر تاکید میشود و این تاکید ممکن است تا زمان مرگ ادامه داشته باشد؛ یعنی یا تو را به جایگاه بالایی میبرند یا نامهای برایت مینویسند که نگران نباش و غمگین نشو.
هوش مصنوعی: خدا بهتر میداند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.