قال النّبیّ علیه السّلام: »الایمان عریان و لباسه التّقوی«
ای آدمی، آرامِ تو با استوار داشتِ رسول است علیه السّلام بدانچه از خداوند عزّ و جلّ آورده است، و قبول کردن تو آن را، یعنی قرار دادن به خود و دل نهادن بر آنچه رسول علیه السّلام گفته است که این فرمانبرداری بکنم و از اینها احتراز کنم، و اگر به حکمِ غفلت تقصیری رود چون شرع الحال کند تقصیری نیارم کردن و به گستاخی امر او را ردّ نکنم همچون ابلیس.
امّا این حالت تو ضعیف است که نگاهداری. تو چراغی را تا چراغوره نمیباشد و زیر دامناش نمیداری، سلامت از درِ خانه تا به در مسجد نمیتوانی بردن و از دست باد خلاص نمیتوانی دادن. این بادهای هواها و شهوتها و حرصها که از در سوراخهای چشم و گوش و دل برمیگذرد و بادهای آرزوها و صورها و سخنان مخالف نیز میگذرد. اگر نگاه نداری چراغ ایمان تو زود کشته شود. اگر این حالت نزد تو عزیز است، غم وی بخور تا از تو نرود.
و این ایمان تو چون تن تو است، اگر از پیش گرگ و شیرش نگریزانی و ماران و کژدمان را نکشی و آن غفلت از خداست و متابعت کردن به هوا و شهوتها و آرزوهاست و او را از چنین سرما و گرما در پناه جایی نیاری و در خانه و خرگاهی نیاری زنده نمانی. و جان از بهر دوست باید و آن اللّه است و اگر نه جان از بهر دید دشمن و ناجنس نباید.
اکنون تو ایمان را از ناجنسان و گرگان یار بد نگاه میدار.
وَ لا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنا قَلْبَهُ عَنْ ذِکْرِنا وَ اتَّبَعَ هَواهُ وَ کانَ أَمْرُهُ فُرُطا
پس نماز میکن و زکات میده و در دفع دشمن نفس روزه میدار.
و این سی روز روزه سی چوبیست که مر دیو نفس را میزنی و چند روز در حبس و بیمرادیش میداری در سالی یک ماه، تا نیک بیخرد نشود بهٔکبارگی سر از فرمان نکشد و میلی کند به حصارچه نماز و شهرستان روزه و ربض صبر و برجهای حج و خندق عتاق و عهود وثاق ایمان و موضع صلح و جنک نکاح و طلاق و جرّاحان دیات و چاوشان تسابیح و جانداران کلمات طیّبه و استغفار و لشکر حسن خلق و سیرت خوب.
اکنون اگر تو موضع مستحبّ را بمانی تا خصم بگیرد، جنگ جای سنّت را از دست تو بستاند؛ و اگر سنّت را از دست تو بستاند فریضه را از دست تو بستاند، و اگر فریضه را نیز از تو ببرد شاه ایمانت را مات کند.
و یا ایمان تو چون تنه درختیست برهنه، کسی نداند که بیخ او گرفته است یا نی. برگ اقرار بباید و میوه و شاخههای آن بباید تا از آن فایده باشد و در سایه و در اسّ او بنشینی و بآسایی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام (ص) میفرماید که ایمان مانند جسمی عریان است و لباس آن تقواست. انسان باید به آنچه که رسول خدا آورده است ایمان داشته باشد و به دستورات او عمل کند. اگر کسی در انجام این دستورات قصوری داشته باشد، نباید به مانند ابلیس از فرمان خدا سرپیچی کند.
ایمان انسان نیاز به مراقبت دارد، مانند نگهداری از چراغ که اگر به آن توجه نشود، خاموش میشود. انسان باید در برابر وسوسهها و هوای نفس خود حفاظت کند و به یاد خدا باشد تا ایمانش از بین نرود. همچنین، انسان باید از شرور و گناهان دوری کند و در برابر دشمنان، روزه و نماز را انجام دهد.
روزه بهعنوان یک نوع مجازات برای نفس اماره شمرده میشود و باید در کنار دیگر عبادات، به آن اهمیت ویژهای داد. اگر انسان سنتهای دینی را حفظ کند، ایمانش نیز محفوظ خواهد ماند؛ اما در غیر این صورت، خطر از دست دادن ایمان و سقوط در گمراهی وجود دارد. در نهایت، ایمان باید در کنار عمل صالح و تقوا قرار گیرد تا به انسان فایده برساند.
هوش مصنوعی: پیامبر اسلام فرمودند: "ایمان مانند یک بدن عریان است و لباس آن تقوی (پرهیزگاری) است."
هوش مصنوعی: ای انسان، آرامش تو به خاطر اعتماد به پیامبری است که خداوند، سلامتی و برکتش بر او باد، آنچه را که از سوی خداوند آورده است، میباشد. قبول کردن این پیامها به معنای قرار دادن آن در وجود خود و دل سپردن به کلمات پیامبر است. این شامل اطاعت از دستوراتی است که او داده و دوری از کارهایی است که نهی کرده است. اگر به دلیل غفلت مرتکب خطایی شوی و آن را بشناسی، نباید در برابر دستورات او بیاحترامی کنی، مانند ابلیس که امر خداوند را رد کرد.
هوش مصنوعی: اما این وضعیت به شدت ناپایدار است. تو نمیتوانی چراغی را که روشن کردهای تا مدت طولانی نگهداری و نمیتوانی آن را زیر دامن خود پنهان کنی. نمیتوانی از در خانه به مسجد بروی بدون اینکه آن را در معرض خطر باد قرار بدهی و نمیتوانی از آسیب باد رهایی یابی. این بادها شامل وسوسهها، امیال و حرصها هستند که از طریق چشمها، گوشها و دل به ما ضربه میزنند و همچنین آرزوها و گفتههای نامناسب نیز بر آن میافزایند. اگر مراقب نباشی، چراغ ایمان تو به سرعت خاموش میشود. اگر این حالت برای تو با ارزش است، باید نگرانش باشی و تلاش کنی تا از دست نرود.
هوش مصنوعی: ایمان تو همواره مانند جسم توست. اگر از گرگها و شیرها دوری نکنی و مارها و عقربها را از بین نبری، در واقع در غفلت از خدا قرار داری و به خواستهها و شهوتها و آرزوهایت پیرو میشوی. اگر نتوانی از این سرما و گرما در مکانی امن حفاظت کنی، نمیتوانی زنده بمانی. زندگی باید برای دوست باشد و این دوست نمیتواند جز خداوند باشد؛ در غیر این صورت، زندگی تنها برای دیدن دشمن و ناپاکی نیست.
هوش مصنوعی: اکنون تو ایمان خود را از دست افراد ناشایست و افرادی که نیتهای بد دارند، محافظت کن.
هوش مصنوعی: و به کسی که دلش را از یاد ما غافل کرده و از هوای نفس خود پیروی میکند، اطاعت نکن؛ زیرا کار او بر باد رفته است.
هوش مصنوعی: برای نماز خواندن اقدام کن و زکات بپرداز و در مقابله با نفس خود از روزه گرفتن استفاده کن.
هوش مصنوعی: این سی روز روزه مانند چوبی است که به دیو نفس میزنی و او را چند روز در حبس و بینیازی نگه میداری. این کار تنها در یک ماه از سال انجام میشود تا نفس انسان نیک بسازد و یکدفعه زیر فرمان نرود و به سمت دعا، نماز، روزه، صبر، حج، ایمان و صلح و روابط صحیح برود. این روزها فرصتی است برای دور شدن از بدیها و تمرین خلق و خوی خوب.
هوش مصنوعی: اگر تو در وضعیت مستحب باقی بمانی و دشمن به تو حمله کند، جنگ ممکن است موجب شود تا وضعیت سنتی را که داری از تو بگیرد. و اگر سنت را از تو بگیرد، ممکن است فریضه را نیز از تو برباید و در نهایت، اگر فریضه را هم از تو بگیرد، ایمان تو را به خطر میاندازد.
هوش مصنوعی: ایمان تو مانند یک درخت برهنه است که هیچکس نمیداند ریشهاش کجاست. برای اینکه از این درخت بهرهمند شوی و در سایهاش آرامش پیدا کنی، باید برگها، میوهها و شاخههایی داشته باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.