بخش ۵ - حکایت چهار - ایهاالقاضی بقم
صاحب کافی اسماعیل بن عباد الرازی وزیر شهنشاه بود و در فضل کمالی داشت و ترسل و شعر او بر این دعوی دو شاهد عدلاند و دو حاکم راست.
و نیز صاحب مردی عدلی مذهب بود و عدلی مذهبان بغایت متنسک و متقی باشند و روا دارند که مؤمنی به خصمی یک جو جاودانه در دوزخ بماند.
و خدم و حشم و عمال او بیشتر آن مذهب داشتندی که او داشت.
و قاضیئی بود به قم از دست صاحب که صاحب را در نسک و تقوی او اعتقادی بود راسخ.
و یک یک بر خلاف این از وی خبر میدادند و صاحب را استوار نمی آمد تا از ثقات اهل قم دو مقبول القول گفتند که زمان خصومت که میان فلان و بهمان بود قاضی پانصد دینار رشوت بستد.
صاحب را عظیم مستنکر آمد به دو وجه یکی از کثرت رشوت و دوم از دلیری و بی دیانتی قاضی.
حالی قلم بر گرفت و بنوشت:
بسم الله الرحمن الرحیم ایها القاضی بقم قد عزلناک فقم
و فضلا دانند و بلغا شناسند که این کلمات در باب ایجاز و فصاحت چه مرتبه دارد. لا جرم از آن روز باز این کلمه را بلغا و فصحا بر دلها همی نویسند و بر جانها همی نگارند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: اسماعیل بن عباد الرازی، وزیر شهنشاه و فردی با فضایل و کمالات متعدد بود. او همچنان مذهبی عدلی داشت و پیروان او نیز به همین مذهب بودند. قاضیای در قم که از وی پیروی میکرد به دلیل اخذ رشوت پانصد دیناری در زمانی که خصومتی میان دو نفر وجود داشت، مورد نارضایتی اسماعیل قرار گرفت. اسماعیل با نوشتن نامهای به او، برکناریاش را اعلام کرد و این عبارت به عنوان مثالی از فصاحت و بلاغت در تاریخ نقل شده است.
هوش مصنوعی: اسماعیل بن عباد الرازی، صاحب کتاب «کافی» و وزیر شهنشاه بود. او از نظر فضل و کمال در سطح بالایی قرار داشت و مهارتهای او در نوشتن و شعر، به عنوان دو شاهد عادل و معتبر بر ادعای او به حساب میآید.
هوش مصنوعی: او همچنین مردی بود که به مذهب عدلی اعتقاد داشت. پیروان این مذهب معمولاً بسیار مذهبی و پارسا هستند و اعتقاد دارند که ممکن است یک مؤمن به خاطر دشمنیاش، برای یک مدت طولانی در جهنم بماند.
هوش مصنوعی: و خدمتکاران و کارگزاران او بیشتر اعتقادشان به همان مذهبی بود که او داشت.
هوش مصنوعی: در قم قاضی وجود داشت که به صاحب اعتماد و اعتقاد زیادی به دانش و تقوای او داشت.
هوش مصنوعی: هریک از افراد از او خبری میدادند و صاحب موضوع به طور قابل اعتمادی بالا نمیآمد. در این میان، دو نفر از افراد معتبر قم گفتند که در زمان نزاع بین فلان و بهمان، قاضی پانصد دینار رشوه گرفت.
هوش مصنوعی: صاحب به شدت از دو موضوع ناراضی بود: یکی به خاطر رواج زیاد رشوه و دیگری به خاطر شجاعت و بیصداقتی قاضی.
هوش مصنوعی: به نام خداوند بخشنده مهربان. ای قاضی، برخیز و به پا شو، زیرا ما تو را عزل کردهایم.
هوش مصنوعی: و دانشمندان و بزرگان میدانند و اهل فصاحت میشناسند که این کلمات در زمینه اختصار و بلاغت چه ارزشی دارند. به همین دلیل، از آن روز به بعد این کلمه در دلها نوشته میشود و در جانها نقش میبندد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
میخواهید شما بخوانید؟ اینجا را ببینید.
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.