گنجور

حاشیه‌گذاری‌های رحیم اکبری

رحیم اکبری

عاشق و رند و نظربازم و می‌گویم فاش...

...تابدانی که به چندین هنر آراسته ام🙃


رحیم اکبری در ‫۱ سال و ۲ ماه قبل، دوشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۱، ساعت ۱۶:۱۵ دربارهٔ حافظ » غزلیات » غزل شمارهٔ ۳۴۳:

از جاه عشق و دولت رندان پاکباز

پیوسته صدرمصطبه ها بود مسکنم

طنز و لطافت زیبایی دراین بیت نهفته است. درزمانه ای که حتی مسلمانان نوشتن نام شراب را نیز حرام میدانسته اند، حافظ دیوانی درتوصیف می و معشوق منتشرنموده است !!😏

و او میداند که حاکمان زمانه نیز مانند خودش پیوسته به نوشیدن مشغولند اما آن را پنهان میکنند و حافظ را بسیار دوست میدارند و در مجالس عیش و نوش خویش پیوسته حافظ را در صدرمجلس و مصطبه با

عزت و جاه و شکوه احترام می‌کرده اند و البته این هم از نعمات دیگر خداوند بر ایشان است که ایشان از معدود نوابغ تاریخ هستند که در زمان خودشان نیز شناخته میشده اند.

 

رحیم اکبری در ‫۱ سال و ۲ ماه قبل، یکشنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۱، ساعت ۰۹:۳۰ در پاسخ به سینا دربارهٔ حافظ » غزلیات » غزل شمارهٔ ۴۰۲:

سلام. بیت اصلی باید نوشته شود:

عابدان آفتاب از دلبر ما غافلند

ای ملامتگو خدارا رو نبین و رُو ببین

این بیت اشاره به خانه کعبه و عمود تابیدن خورشید بر آن هنگام اذان ظهر است.

حافظ مناظرات و مباحثات علمی در عصر خویش داشت و یکی از شبهاتی که آن زمان به مسلمانان میشد این بود که  در آن زمان قبله نما وجود نداشت و مردم نماز ظهر را دقیقا رو به خورشید اقامه میکردند،  هنگام اذان ظهر خورشید دقیقا عمود بر خانه کعبه است ،و به همین دلیل ،مسلمانان را که رو به خورشید نماز میخواندند خورشید پرست مینامیدند.. اما حافظ پاسخ تمام این شبهات را به زیبایی  در یک بیت ارایه میکند.

«منظور از رو اولی، بالا و رو و فوق است و «رُو» دومی،فعل امر است به معنای برو. 

میگوید که ای ملامتگو و ایرادگیر،خورشید عمود بر کعبه نشانه است و ان را با خدا اشتباه نگیر و خدارا روی کعبه نبین بلکه آنجا برو و ببین که آنچه را که تو فکر میکنی  خورشید است، دراصل خانه کعبه است. البته این بیت را بنده بخام توضیح بدم باید حداقل صد تا ۱۵۰ صفحه مطلب علمی بنویسم که از حوصله خوانندگان خارج است.

خداراوشاکریم که دیوان حافظ داریم.

 

sunny dark_mode