گنجور

حاشیه‌گذاری‌های گلاویژ شیخ الاسلامی

گلاویژ شیخ الاسلامی


گلاویژ شیخ الاسلامی در ‫۴ سال و ۸ ماه قبل، جمعه ۱۱ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۲۲:۰۳ دربارهٔ سعدی » دیوان اشعار » غزلیات » غزل شمارهٔ ۳۲۶:

با درود.
در مصراع دوم بیت
لذت وقت‌های خوش قدر نداشت پیش من
گر پس از این دمی چنان یابم قدر دانمش
اختیار وزنی وجود دارد و شاعر طبق این اختیار مفعولن را به جای مفتعلن آورده است. در این اختیار، به زبان ساده، یک هجای بلند به جای دو هجای کوتاه می آید.
بنابراین نه وزن شعر اشکال دارد و نه شعر مربوط به ایام جوانی حضرت سعدی است... با کمی دقت و تمرین بدون این که خیلی این اختیار محسوس باشد می توان شعر را خواند.
ضمناً این اختیار بسیار رایج است و در شعر همۀ بزرگان شعر فارسی به وفور دیده می شود:
مفعولن می تواند به جای مفتعلن، مستفعلُ و فَعَلاتن بیاید. همچنین فَع لن می تواند به جای فَعَلن بیاید.

 

گلاویژ شیخ الاسلامی در ‫۵ سال و ۱۱ ماه قبل، شنبه ۸ اردیبهشت ۱۳۹۷، ساعت ۰۷:۴۱ دربارهٔ حافظ » قطعات » قطعه شمارهٔ ۱۷:

در پاسخ آقای مجتبی: طبق اختیارات وزنی فاعلاتن به جای فعلاتن آمده است. بنابر این نام وزن همان خفیف مسدس مخبون است که از فعلاتن مفاعلن فعلن به دست می آید. همچنین در بعضی مصراع ها به جای فعلن، فع لن آمده که این هم طبق اختیار وزنی است و تغییری در وزن شعر و نام آن ایجاد نمی کند.

 

گلاویژ شیخ الاسلامی در ‫۶ سال و ۶ ماه قبل، شنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۶، ساعت ۲۳:۵۴ دربارهٔ ناصرخسرو » دیوان اشعار » قصاید » قصیدهٔ شمارهٔ ۲۱۳:

سلام؛ از دوستان فرهیخته ای که با مفاهیم پیچیدۀ اشعار ناصر خسرو آشنایی دارند، خواهش می کنم مصراع دوم بیت هفتم: (تا کی بوی به جهل کبا مسته) را معنی بفرمایند. "کبا" و "مسته" هریک جداگانه در لغت نامۀ دهخدا معنی شده اند. امّا در این شعر چه مفهومی دارند؟ با سپاس

 

sunny dark_mode